Barometerns ledarskribent anklagas för rasism: "Bryr mig inte ett dugg"

2014-08-04 10:18  

Barometerns ledarskribent Marika Formgren menar att invandringen riskerar att omöjliggöra borgerliga regeringar i framtiden. Nu anklagas hon för rasism.

Det är i en ledartext publicerad på Barometerns sajt som Marika Formgren diskuterar invandringen samt dess påverkan på partipolitiken.

"Personer med utländsk bakgrund röstar mycket mer vänster än personer med svensk bakgrund. I synnerhet gäller detta personer med utomeuropeisk bakgrund", skriver Marika Formgren bland annat.

Hon menar också att en framgångsrik integrationspolitik är en överlevnadsfråga för de borgerliga partierna.

"Om inte invandrare får jobb, och därmed prioriterar jobbskatteavdrag fram- för höga bidrag, så kommer dagens höga invandringsnivåer att på sikt omöjliggöra borgerliga regeringar i Sverige".

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin har reagerat starkt på texten.

"Ledarskribenten Marika Formgren vill minska invandringen för att det 'omöjliggör borgerliga regeringar i Sverige'. Hoppas att någon borgerlig etablissemangsperson har resning nog att ta itu med dessa groteskerier", skriver han på Twitter.

Även debattören, skribenten och Vita Kränkta Män-grundaren Kawa Zolfagary reagerar mycket starkt. Han kallar texten för "ren jävla rasism".

– Texten är stöpt i rasistiska tankesätt. Den klumpar ihop alla invandrare och utmålar oss som bidragstagare, mer kriminella och mindre progressiva, säger Kawa Zolfagary till Dagens Media och fortsätter:

– Den förutsätter att vi som migrerat har vissa åsikter på grund av att vi passerat en gräns. Som att de som är födda här är kapabla till att komma fram till egna åsikter men att vi som korsat över gränsen till nationen Sverige bär med oss åsikterna i blodet.

Den kritiken förstår Marika Formgren inte alls. Hon slår också tillbaka mot påståendet om att hon vill minska invandringen.

– Det är fel. För ungefär en vecka sedan skrev jag en ledare med rubriken "När kvinnorna blev vänster" där jag för ett liknande resonemang. Den bygger på samma bok (”Väljare, svenskt väljarbeteende under 50 år" av Sören Holmberg och Henrik Oscarsson, reds anm.). Jag trodde jag skulle få mer kritik för den ledaren än för den här, säger hon till Dagens Media.

Marika Formgren anser också att Daniel Swedin "inte läst på" och att hon blir kallad för rasist tar hon lätt på.

– Med tanke på vilka personer det är som kritiserar mig så måste jag säga att jag inte bryr mig ett dugg. Daniel Swedin och Kawa Zolfagary har tagit för vana att strö ordet rasist omkring sig på alla som inte tycker som dem.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt