Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Barents Observer bryter rysk censurvägg

Publicerad: 26 augusti 2019, 08:05

Thomas Nilsen, redaktör Barents Observer

Foto: Atle Staalesen

Nyhetssajten Barents Observer, som har varit blockerad för läsare i Ryssland, har tack vare tekniska justeringar lyckats ta sig förbi censuren. ”De har nog lite panik i Moskva nu”, säger redaktören Thomas Nilsen till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Barents Observer

Barents Observer bevakar Barentsregionen - vilket omfattar de nordliga delarna av Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Tidningen publicerar artiklar på både engelska och ryska.

I februari i år återpublicerade Barents Observer tidningen Arjeplogsnytts intervju om en homosexuell samisk mans resa från psykisk ohälsa till välmående. Publiceringen fick det ryska statliga medietillsynsorganet Roskomnadzor att reagera. Myndigheten hävdade att artikeln propagerade för självmord och befallde Barents Observer att avpublicera inom 24 timmar. 

Barents Observer valde att inte göra det, vilket resulterade i att nyhetssajten blockarades i Ryssland. Med hjälp av en människorättsorganisation tog Barents Observer fallet mot Roskomnadzor till domstol och förlorade. 

Men i torsdags lanserade Barents Observer tekniska justeringar, vilka gör att läsare på rysk mark kan läsa tidningen utan att använda vpn.

– Detta betyder väldigt mycket för oss och för den fria journalistiken. Fri journalistik är en grundpelare i vårt arbete, säger redaktören Thomas Nilsen till Dagens Media.

Han tror att Roskkomndzor arbetar aktivt med att lista ut hur tidningen har kringgått censuren.

– De har nog lite panik i Moskva just nu. 

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

Barents Observer

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev