tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Även SvD:s retorikexpert är folkpartist

Publicerad: 16 augusti 2010, 17:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

Svenska Dagbladet lät retorikexperten Martina Skowronska recensera partiledarnas tal i Almedalen. Samtidigt som hon kandiderar för Folkpartiet.

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetFolkpartietValet 2010NyhetsmorgonAlmedalen 2010

MS

Martin Schori


Tidigare i dag sparkade TV4 sin retorikexpert Camilla Eriksson efter att det avslöjats att hon var aktiv folkpartist. De flesta större medier rapporterade om händelsen. En av tidningarna som skriver om händelsen är Svenska Dagbladet.

Men, som bloggen Alliansfritt Sverige påpekar, tidningen har själv använt sig av en retorikexpert med uttalad politisk tillhörighet.

Martina Skowronska har vid sex tillfällen analyserat partiledarnas tal, som hölls under Almedalsveckan. Samtidigt kandiderar hon till kommunfullmäktige i Sundbyberg, även hon för Folkpartiet.

– Jag blev medlem i partiet i februari och blev tillfrågad om jag ville kandidera. Mitt spontana svar blev ja, säger hon till Dagensmedia.se.

Informerade du Svenska Dagbladet om detta?

– Nej, jag visste inte att jag behövde. Jag trodde inte det spelade någon roll. Jag har aldrig varit aktiv eller kampanjat för partiet. SvD efterlyste min kompetens inom retorik och jag har kommenterat detta professionellt.

Martina Skowronska gav Folkpartiets partiledare Jan Björklund både ris och ros i Svenska Dagbladets artikel. Medan han fick beröm för att ha presenterat ett budskap om världsekonomin "snyggt" tyckte hon också att han framstod som osäker. Maud Olofsson och Peter Eriksson klarade sig bättre, enligt Martina Skowronska, som däremot var starkt kritisk till Lars Ohlys tal.

Martina Skowronska står som 28:e namn av 31 kandidater till kommunfullmäktige.

– Jag har ju inte ens en chans att komma in. Jag är inte intresserad av att göra det heller, säger hon.

Har dina politiska åsikter påverkat dina analyser?

– Absolut inte.

Till den egna tidningen, som på måndagskvällen valde att rapportera om händelsen, säger chefredaktören Lena K Samuelsson att Martina Skowronska, till skillnad från Camilla Eriksson, inte fått betalt för sitt arbete.

– Det är bara att beklaga, det borde vi haft koll på. Experten i fråga användes vid några tillfällen, utan betalning, under Almedalsveckan för att bedöma politikernas retoriska förmåga och framförande... Hon ingår inte i SvD:s valbevakning och kommer inte att användas igen, säger Lena K Samuelsson.

Dagensmedia.se har sökt SvD:s informationschef Björn Hygstedt samt redaktionschef Martin Jönsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev