"Även politiker måste få ha en privat sfär"

2010-10-29 10:03 Martin Schori  

Expressen publicerar i dag bilder på en gråtande Sofia Arkelsten. Nu får publiceringen kritik.

Mediedrevet mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är nu inne på sin tredje dag. Enligt tidningen Expressen hade hon redan igår pressats så hårt att hon börjat gråta, något som även framgick tydligt på de bilder som tidningen tagit genom fönstret på Moderaternas kansli.

En publicering som nu får kritik.

"Expressens etta: 'Här orkar Arkelsten inte längre'. Hade det inte varit ärligare med 'Yes, vi fick henne att gråta!!' Not their finest hour", skriver till exempel Svenska Dagbladets ledarskribent PJ Anders Linder på Twitter.

"Paparazzibilderna på @Arkelsten i tårar i dagens Expressen är enligt min mening djupt integritetskränkande", twittrar pr-konsulten och före detta journalisten Staffan Dopping.

Pär Henriksson är kommunikationschef på Moderaterna. Han säger till dagensmedia.se att han nyligen läst TV4-journalisten Anders Pihlblads bok om mediedrev - och att han känner igen sig,

– Alla journalister hetsar upp varandra. Jag har inga synpunkter på enskilda journalister och medier, granskning är viktigt. Men jag kan tycka att begrepp som rimlighet och proportioner får en annan betydelse ibland, säger han.

Om Expressens publicering säger han:

– Jag har inga synpunkter på Expressen i den meningen. De måste fatta sina egna beslut. Men jag kan tycka att också politiker och beslutsfattare måste ha en privat sfär. Var gränsen går är en viktig diskussion.

Om Expressen går över den gränsen vill han inte kommentera.

Sofia Arkelsten fick tidigt kritik för att hon inte bemötte uppgifterna om bjudresan från Shell, som avslöjades i just Expressen. Pär Henriksson igen:

– Ibland kan man inte få svar efter tio minuter eftersom journalisterna kommer med nya uppgifter som vi måste kontrollera för att kunna ge så bra svar som möjligt. Sofia har pratat med alla stora medier och i princip alla Journalistförbundets medlemmar.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, skriver i sin blogg att Sofia Arkelsten är "en exceptionellt offentlig person" och att "hon får därför acceptera en mycket intensiv bevakning, eftersom det handlar om förtroendefrågor"

Han viftar bort kritiken mot publiceringen:

– Som partisekreterare för det största regeringspartiet har Sofia Arkelsten naturligtvis fortfarande rätt till en "privat sfär", men huruvida privata sfären omfattar krismöten på partikansliet efter att Mona Sahlin sagt att Arkelsten "kan köpas" är väl mindre tveksamt, säger han till dagensmedia.se.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt