Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

”Assange ljuger hela tiden”

Publicerad: 5 Juli 2012, 10:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

När Nick Davies talade om problemen med dagens journalistik i Almedalen stod tidsbrist och bristande affärsmodeller i fokus, men dessutom valde han att rikta en känga mot Julian Assange.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Nick Davies, journalisten bakom The Guardians avslöjande om News of the World, var inbjuden till ett samtal kring dagens journalistik.

Han pratade mycket kring vad han menar är falska nyheter, nyheter som byggs på felaktig eller falsk information och som sedan sprids genom medierna helt utan att man granskar källorna, men också det sätt som nyheter eller åsikter sprids helt osanerat på nätet. Bland annat så tog han brottsmisstankarna mot Julian Assange som exempel.

-  Jag har umgåtts mycket med Julian Assange, han har stundvis bott i mitt hus, och jag kan säga att han är oärlig och han ljuger hela tiden. Det är spektakulärt att han och de runt honom kan spida dessa konspirationsteorier kring de misstankar som riktas mot honom, sade han.

Nick Davies sade att han tror att journalistken ser ut som den gör på grund av flera olika faktorer.

- Mediehusen prioriterar pengar, dessutom är vi i en lågkonjunktur och så har internet kommit och tagit både läsare och annonsörer från tidningarna, sade han och fortsatte:

- Dessutom sjunker antalet journalister på tidningarna, medan tidningsstorleken ökar. Journalisterna har mindre tid. Det finns ett strukturellt fel i att vi inte har tid att kolla nyheterna, därför recyclar vi det vi får från pr-byråer och nyhetsbyråer.

Under samtalet pekade han på två stora utmaningar för att kunna fortsätta driva bra journalistik.

- Det handlar om att hitta en ny affärmodell, kommer man på en sådan så räddar man världen, men också om hur man kan reglera den fria pressen så att tidningarna slutar bete sig dåligt. Vissa tror på att låta journalistiken dö och istället ha medborgarjournalistik på nätet, men det är en dålig idé, det är som att ha medborgarläkare istället för vanliga läkare, sa han.

Men när han fick frågan hur en ny affärsmodell skulle kunna se ut så hade han inga svar.

- Det skulle kunna vara så att man får tjäna pengar på andra saker och sedan lägga pengarna på journalistiken, men det blir ett konstigt system, att inte tjäna pengar på det som är ens verksamhet.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev