Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Åsa Linderborgs pudel efter Jan Schermans attack på Bonnier

Publicerad: 27 november 2013, 08:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:55

Aftonbladets nye rådgivare Jan Scherman går till attack mot konkurrenten Bonnier – i Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

BonnierJan SchermanAftonbladet

I augusti berättade Jan Scherman, som tillbringat över två decennium inom Bonnier, att han byter sida till värsta konkurrenten Schibsted. Där får han en ”nyckelroll” i Schibsteds framtida tv-satsningar i rollen som ”senior advisor”.

Men när Jan Scherman går till storms mot Bonniers makt och monopolliknande ställning framgår det inte i Aftonbladets presentation att han får sin lön från Schibsted.

”Jan Scherman, fd TV4-chef” står det under bilden på honom. Debattartikeln undertecknas kort och gott med ”Jan Scherman”, utan vidare upplysningar om vem han jobbar för.

– Där hade vi kunnat vara tydligare. Vi, eller rättare sagt jag, var inte tillräckligt kvick i huvudet när vi skulle publicera texten, säger Åsa Linderborg, chef för Aftonbladet Kultur.

Den uppmärksamme läsaren kan dock se en passus mot slutet av texten, där Scherman själv skriver att han är blivande Schibstedanställd.

Åsa Linderborg berättar att texten har funnits färdig i många månader – och ursprungligen var tänkt för publicering i samband med bokmässan. Hon anser inte att Jan Schermans nya jobb fråntar texten sin relevans.

– Han har kritiserad Bonniers så länge jag minns. Både innan och under tiden han varit anställd av dem. Det som är verkligt intressant är att han varit ensam inom Bonnier om att föra fram kritiken. Det visar på civulkurage, tycker jag.

Vad är skillnaden på Bonniers och Schibsteds makt?

– Hälften av Sveriges journalister är anställda av Bonniers, som även äger de dominerande bokförlagen. Det är en stor skillnad mellan Schibsted och Bonnier i Sverige. Däremot i Norge är Schibsteds makt ett problem.

Ni har granskat Bonniers makt i en artikelserie, kan vi förvänta oss en liknande serie om Schibsteds makt i Norge?

– Vi har pratat om det. I Norge skulle det vara motiverat – och vi är inte rädda för någon.Aftonbladets nye rådgivare Jan Scherman går till attack mot konkurrenten Bonnier – i Aftonbladet.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev