Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Åsa Linderborg om sex-hoten: ”Det har varit jobbigt”

Publicerad: 20 december 2012, 09:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

För dagensmedia.se berättar Åsa Linderborg om hoten, de sexuella kränkingarna och tystnadskulturen kring hotade journalister.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

I november inledde Aftonbladet kultur ”Granska skiten”, en genomlysning av sajter som Avpixlat, Nationell Idag, Nationell Nu, Realisten och Fria Tider som syftade till att se om det högerextrema innehållet på sajterna kunde utgöra hets mot folkgrupp.

Det blev också startskottet på en massiv flod av hot, trakasserier och nattliga sms med grova sexuella kränkningar riktade mot kulturchefen Åsa Linderborg.

Under rubriken ”Förföljd av hatet” publicerar hon i dag en mycket personlig text som i detalj beskriver en lång rad av hoten samt hennes tankar under den senaste månaden.

För dagensmedia.se berättar hon om beslutet att ge offentlighet till hot-sms som ”Jag hoppas att du är rakad där nere eftersom jag gärna vill komma och knulla dig hårt både i din stora röv och din skrynkliga fitta”.

– Det är många journalister som är hotade, men samtidigt finns det en tystnadskultur där man ska vara stark och inte prata om det, man vill inte göra sig märkvärdig efter som man ju inte är någon Politkovskaja. Jag tror att det är viktigt att vi pratar om hoten och hatet, säger Åsa Linderborg.

Aftonbladet och Åsa Linderborg har tagit hotbilden på allvar. Bland annat har hon under perioder tvingats lämna sitt hem. Hon har även fått säkerhetsfönster samt ett säkerhetslarm i sitt hem. Den senaste månaden beskriver Åsa Linderborg som jobbig.

– Ibland har jag varit iskall, ibland rädd. Men framförallt har jag varit ledsen och känt en stor sorg. Jag har alltid fått hatmejl, men nu har det varit en massiv attack av hot. De som är i min situation och säger att det inte tar på en är inte friska.

Tidningen Aftonbladet har polisanmält en rad av hoten. Men eftersom det rör sig om sms skickade från kontantkortsmobiler och andra anonyma hot tror Åsa Linderborg att chansen är liten att förövarna hittas.

– Man har inte en chans rent juridiskt. Jag tror inte att det kommer att hända något. De kan gömma sig bakom anonymiteten. De är så jävla fega.

Många av hoten som Åsa Linderborg återger i sin text är av sexuell karaktär, vilket hon tycker är ironiskt.

– Dessa människor har i åratal pratat om att alla muslimer är våldtäktsmän, samtidigt är de helt besatta av att trasa sönder mitt underliv.

Som en reaktion bland annat mot ”Granska skiten” samt Expressens avslöjande filmer om SD-topparna, lanserade Avpixlat en egen kampanj som syftade till att kartlägga jornalister ur ”pk-eliten”. Åsa Linderborg tror att hoten från den högerextrema nätmiljön är ett växande problem.

– Ja det växer väldigt mycket genom nätet och sociala medier.

Hon ser dock en djupare förklaring.

– Klassmotsättningarna och de sociala motsättningarna i Sverige växer, och folk är oroliga för att de inte ska ha ett jobb att gå till. Det finns en stor social oro som skrået jag tillhör – välavlönade opinionsbildare – inte tar på allvar. Sverige börjar bli ett klass-skiktat land och då växer denna typ av aggressioner.

”Granska skiten” avslutas nu genom att ett antal JK-anmälningar ska skickas in under dagen eller i morgon.

Bloggen ”Granska skiten” stängdes ganska kort efter att den lanserades. Den JK-anmäldes också på grund av citat hämtade från de granskade sajterna. Nu står det dock klart att JK inte inleder en förundersökning i det fallet.

"Aftonbladets syfte med att återge inlägget inte kan anses ha varit att uttrycka missaktning för någon folkgrupp utan att det istället får anses utgöra ett led i nyhetsförmedlingen. Inlägget på bloggen utgör alltså inte hets mot folkgrupp och kan inte heller anses innefatta något annat tryck- eller yttrandefrihetsbrott”, skriver JK i beslutet.

Åsa Linderborg väljer idag att chatta med Aftonbladets läsare om hoten.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.