Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Åsa Linderborg om Niklas Svenssons tweets: "Stinker trollsvett"

Publicerad: 17 Augusti 2015, 06:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

UPPDATERAD. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg går idag till hårt angrepp på Expressens politiska reporter Niklas Svensson.


Ämnen i artikeln:

Niklas SvenssonÅsa Linderborg

Åsa Linderborg hävdar i sin text att Niklas Svensson under sommaren har twittrat opinionsmaterial där han "konsekvent har tagit ställning mot alla progressiva krafter, och det på ett sätt som stinker trollsvett".

Hon lyfter bland annat fram det faktum att han delat ett "rasistiskt skämt" om greker, retweetat kritik mot Adam Tensta, att han "gillar kraven på att förbjuda tiggeri", samt att han "ogillar att SVT uppmärksammar konst som problematiserar rasifiering".

Åsa Linderborg anklagar också Niklas Svensson för att vara oförskämd och inte kunna ta kritik.

"Niklas Svensson har nog ingen egen agenda, jag tror han är rätt aningslös, men han har alltid varit en termometer i samhällskroppen. Det är så vi ska förstå sommarens twitterflöde. Men det är inte bara som exponent för en allt reaktionärare tidsanda som han är intressant. Han väcker också frågor kring journalistik och etik", skriver Linderborg och fortsätter:

"För hur ska vi betrakta Niklas Svensson efter den här sommaren? Han är inte ledarskribent, inte kulturjournalist, ej heller kolumnist. Han är en reporter med neutral och opartisk politikbevakning som uppgift. Han har visserligen varit illa dold lönnhöger, men nu gör han inför öppen ridå en kraftig ideologisk gir – åt vilket håll spelar egentligen ingen roll för principdiskussionen. Dessutom visar han på sin fritid exempellös brist på källkritik."

Åsa Linderborg undrar vem som "ansvarar för Svenssons uppträdande i sociala medier", och varnar för vad som kan hända om fler journalister börjar bete sig som Expressen-reportern:

"Ju mer opinionsmaterial på ledar- och kultursidor sprids, desto viktigare att den andra delen av journalistkollektivet spelar sin roll. Om gränserna suddas ut mellan åsiktsjournalistik och objektiv nyhetsjornalistik, undermineras legitimiteten för en hel yrkeskår."

När Dagens Media ber Niklas Svensson om en kommentar på Åsa Lindeborgs text, hänvisar han till sitt Twitter-konto, där han skriver:

"Lästips: i dag recenserar @AsaLinderborg både mig och Twitter, klart subjektivt – som kulturjournalistik ska vara"

På frågan om han tar till sig något av Lindeborgs kritik, skriver Niklas Svensson:

"Lovar alltid mina följare och läsare på twitter att göra mitt bästa. Och det gäller fortsatt."

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, säger till Dagens Media:

– Jag har förstås läst Åsa Linderborgs text med stort intresse, men jag ska nog inte recensera en opinionstext i Sveriges största vänstertidning. Min generella uppfattning är att det är bra att det förs en debatt.

LÄS OCKSÅ:

 

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.