Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Åsa Linderborg lämnar – blir reporter

Publicerad: 11 juli 2019, 08:19

Från årsskiftet blir Åsa Linderborg reporter på Aftonbladet. Rekrytering av en ny kulturchef inleds under hösten.

Foto: Aftonbladet

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg lämnar sin position efter tio år. Istället blir hon senior reporter på tidningen. ”Jag har försökt sluta i flera år”, säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Åsa Linderborg skrev sin första text för Aftonbladet 1978 när hon var tio år. Hon fick en fast frilanstjänst 2003 i samband med Irakkriget. 2006 fick hon anställning och 2009 blev hon kulturchef. 

Nu går Åsa Linderborg vidare och börjar som senior reporter på nyhetsredaktionen. 

–  Jag är jätteglad, jag har försökt sluta i flera år. Första gången var för tre–fyra år sedan. Men jag har hela tiden blivit övertalad att vara kvar. Av både Jan Helin och… ja hela tiden. Men nu är jag så himla bestämd på att det här är vad jag vill, säger hon till Dagens Media.  

Åsa Linderborg är sedan i maj tjänstledig för att skriva en självbiografisk skönlitterär bok som kommer ut hösten 2020. Under juli är hon tillfälligt tillbaka i tjänst på kulturredaktionen. 

– Jag kände redan efter en vecka in i min tjänstledighet att jag inte ville tillbaka till kulturchefsposten alls. Nu måste de lyssna på mig, tänkte jag. Jag har ju bett om att sluta så många gånger. 

Vad är anledningen till ditt beslut?
– Att det är en ganska tung tjänst. Tio år är väldigt länge faktiskt. Man ska inte bara ha personal- och budgetansvar – utan man ska hänga med i all samhällsdebatt och allt kulturliv. Det är jätteslitigt. 

Du verkar nästan lättad.
– Det är många som är glada att jag ska sluta, men jag kommer fortsätta skriva. Jag har en anställning som Åsa Linderborg kan man säga. Jag kommer fortsätta debattera de frågor som intresserar mig, göra reportage, intervjuer och kommentarer. Jag kommer att få resa runt och ha kontakt med landet på ett sätt som jag har saknat. 

Du och Aftonbladet verkar ha en speciell relation.
– Det var den enda tidning som fanns hemma när jag var barn, under min uppväxt. Jag skulle aldrig kunna tänka mig jobba på en annan tidning. Jag är sammanvuxen med Aftonbladet. Min pappa som var metallarbetare köpte Aftonbladet varje dag och läste kultursidorna. Det var hans universitet kan man säga. Det har betytt mycket för mig. Jag förstod att man kan göra kultursidor för vanligt folk. 

Har kulturjournalistiken förändrats i och med digitaliseringen?
– Ja det har den nog. Det är betydligt fler som nås av kultursidorna nu. Det har förändrats i den meningen att om man ska tränga igenom det allmänna bruset så måste man slamra på stora trummor. 

Det har stormat om dina texter ibland. Är det därför det känns skönt att sluta?  
– Ibland, det har stormat i tio år. Nej jag kommer fortsätta skriva mina texter, men inte på kulturen. Så det kommer alltid storma kring mig. Jag tycker att sociala medier är jobbiga. Jag är själv inte på sociala medier. Skulle jag vara det skulle jag tappa skrivlusten helt och hållet. Det är för primitivt helt enkelt. 

Hur känns det med skrivlusten?
– Den är jättestor. Jag får äntligen skriva ännu mer eftersom jag slipper administrera. 

Martin Aagård är sedan tidigare tf kulturchef under Åsa Linderborgs tjänstledighet. Rekrytering av ny kulturchef inleds under hösten.

 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News