Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Åsa Linderborg försvarar Zyklon B-krönikan

Publicerad: 13 Februari 2015, 06:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

UPPDATERAD. Åsa Linderborg får stark kritik för en krönika om andra världskriget. Till Dagens Media säger hon att dagens liberaler förlorat sin ”antifascistiska kompass”.


Just nu förs en hätsk debatt på kvällstidningarnas kultursidor mellan Expressens skribent Stefan Ingvarsson och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Det senaste inlägget i diskussionen var Åsa Linderborg krönika ” Svara på frågan, Ingvarsson!”.

Texten har följts av en kritikstorm på Twitter där kulturchefen bland annat kallas för "galen" och där det görs flera sarkastiska kommentarer om Åsa Linderborgs relation till Sovjet.

Hon kritiseras också för formuleringen om att ”det luktar Zyklon B” om Stefan Ingvarssons historiesyn samt att krönikan innehåller en omröstning med frågan " Anser du att Stefan Ingvarsson ska svara på frågan huruvida det var bra eller dåligt att Sovjet slog Nazityskland?".

Krönikan är ett bemötande av Expressenskribentens text " Åsa Linderborgs ton hör hemma i Kreml".  

Hur ser du på den kritik du fått på sociala medier för din text?

– Den här frågan om andra världskriget väcker alltid känslor. Mitt syfte är att ringa in den ideologiska förskjutningen. För 20 år sedan skulle ingen ifrågasätta huruvida alliansen mellan Ryssland, USA och Storbritannien som ledde till att man kunde besegra Tyskland var en god sak, säger Åsa Linderborg till Dagens Media och fortsätter:

– Nu är det inte längre självklart, vilket är fräckt mot de som föll offer för nazisterna. Dagens liberaler har tappat sin antifascistiska kompass medan de behållit sin antikommunistiska. Det tycker jag är allvarligt.

Du använde ganska syrliga formuleringar i din text som är riktad mot Stefan Ingvarsson. Kan du kommentera det?

– Det gör jag medvetet. Jag svarar Ingvarsson med samma mynt. Han undviker att besvara sakfrågan och kallar mig istället Putin-vän. Om han inte kan svara på frågan, är man ganska oförskämd.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, ifrågasätter Aftonbladets publicistiska hållning.

– Åsa Linderborg har passerat en gräns med sin djupt obehagliga antydning att Stefan Ingvarsson luktar Zyklon B. Jag tycker det är chockerande att man kan vara kulturchef på Skandinaviens största tidning och ägna sig åt den typen av utspårad retorik, säger hon till Dagens Media.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.