tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Åsa Linderborg: "De här ryktena måste vi döda"

Publicerad: 16 januari 2017, 14:22
Uppdaterad: 16 januari 2017, 14:29

Jag kommer att kontakta förlaget som ger ut Journal of Strategic Studies, och begära att de avpublicerar rapporten eftersom den är så ovetenskaplig och skamlös och ful i sina anklagelser, säger Åsa Linderborg. Bild: Wikimedia commons

Åsa Linderborg är chockad över anklagelserna om att Aftonbladet Kultur sprider rysk desinformation, och säger till Journalisten att hon kommer att begära att forskningsartikeln ska avpubliceras.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetÅsa Linderborg

AT


Forskningsartikeln "Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case", som visade att den ryska spridningen av falska nyheter ökar i Sverige, har under senaste veckan fått uppmärksamhet i svenska medier.

Författare till forskningsartikeln, som publicerats i facktidskriften Journal of Strategic Studies, är Martin Kragh som är docent vid Centrum för Rysslandsstudier på Uppsala universitet och samtidigt Rysslands- och Eurasienchef på Utrikespolitiska institutet, samt Sebastian Åsberg, som var medarbetare på Utrikespolitiska institutet under våren 2016.

Bland kanalerna pekas Aftonbladet Kultur ut, som enligt studien under 2014 publicerat fler än 30 artiklar som spridit "Putins världsbild". Initialt är det tre skribenter från kultursidan som enligt rapporten ska röra sig i "Kreml-lojala sammanhang på sociala medier".

Aftonbladets Kulturchef Åsa Linderborg är chockad över anklagelserna och säger till Journalisten att hon kommer att begära att forskningsartikeln ska avpubliceras.

– Jag kommer att kontakta förlaget som ger ut Journal of Strategic Studies, och begära att de avpublicerar rapporten eftersom den är så ovetenskaplig och skamlös och ful i sina anklagelser, säger Åsa Linderborg.

Hon säger även att de kommer att publicera en errata, på svenska och engelska på Aftonbladets sajt, "framför allt av respekt för våra skribenter som har farit väldigt illa".

– Eftersom osanna påståenden om oss har spridits i svensk press och i internationell press, så måste vi berätta exakt vad det är som den här rapporten påstår som det inte finns några som helst belägg för. De här ryktena måste vi döda på något sätt. Det gör vi i första hand av respekt för våra skribenter. De far väldigt illa av det här, på en internationell marknad.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev