Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Artikel om grillfest på gnu ej förtalsbrott

Publicerad: 17 januari 2013, 15:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

En artikel publicerad i Eskilstuna-Kuriren där det förekom uppgifter om att anställda på Parken Zoo ätit kött från avlivade gnuer på en grillfest är inte förtal. Det står klart efter ett beslut från JK.


Det var i höstas som det blåste rejält kring Parken Zoo i Eskilstuna. Efter en hård granskning i bland annat TV4:s "Kalla fakta" kom flera uppgifter om vanvård av djur. Ett avslöjande som både svartmålade djurparkens rykte och samtidigt innebar att flera ledande personer tvingades lämna Parken Zoo.

Nyligen tog storyn ny fart när Eskilstuna-Kuriren publicerade en artikel med uppgifter om att anställda ska ha ätit av avlivade djur. Det fick Parken Zoo:s styrelseordförande Tommy Hamberg att se rött och göra en polisanmälan om förtal.

Men nu lägger alltså justitiekanslern, som är ensam åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott, ner Tommy Hambergs anmälan. Anledningen är att uppgifterna i tidningen inte riktar sig mot en fysisk person.

"Ett aktiebolag eller annan juridisk person kan alltså inte bli föremål för sådana brott. Följaktligen kan Parken Zoo inte ha utsatts för förtal genom uppgifterna i artikeln", skriver JK.

Tommy Hamberg har dock fortsatt möjlighet att väcka ett enskilt åtal om han upplever sig vara personligen förtalad.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.