onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Årets Per Wendel-pris går till Linda Hedenljung

Publicerad: 20 november 2019, 13:18

Linda Hedenljung tar emot 2019 års Per Wendels pris.

Foto: Olle Sporrong

Östersunds-Postens grävreporter Linda Hedenljung tilldelas Expressens Per Wendel-Pris.

Ämnen i artikeln:

Expressen

AD

Axel Duberg


Linda Hedenljung har arbetat på Östersunds-Posten i 15 års tid och har spelat en betydande roll i flera uppmärksammade granskningar, bland annat av Daniel Kindberg, Östersunds kommun och staden fotbollsklubb ÖFK.

LÄS MER: ÖP om granskningen ”ansatta från både politiker och fans”

Nu står det klart att hon tilldelas Expressens Per Wendel-Pris. I juryns motivering står att ”[...]nyhetsjournalistik är ett lagarbete, men lagarbetet bygger på enskilda journalisters hängivenhet att spåra upp och aldrig släppa taget om en bra historia. Årets stipendiat har liknats vid en pitbullterrier som käkat taggtråd. [...] 2019 års stipendium på 100 000 kronor går till en journalist vars idoga insatser slutligen manifesterats i det stora avslöjandet av skandalen kring finansieringen av Östersund FK:s elitsatsning”. 

– Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är av den här utmärkelsen. Journalistik blir rätt ofta något slags blandning mellan en sprint och ett medeldistanslopp. Men arbetet kring Daniel Kindberg, Östersunds kommun och Östersunds fotbollsklubb har varit ett ultramaraton som pågått i fem år. Det har varit uppförsbacke, motvind och burop längst vägen. Jag är helt säker på att det gör att glädjen jag känner i den här stunden blir ännu starkare, säger Linda Hedenljung i ett pressmeddelande.

Per Wendel-priset

Priset har delats ut varje år sedan 2006 och går till en journalist som verkar i Expressenreportern Per Wendels anda som orädd avslöjare. Per Wendel avled 2005 och Expressen instiftade ett journalistpris till hans minne.

 

Tidigare pristagare: 

2006 Fredrik Sjöshult

2007 Jan Mosander

2008 Anna Jaktén

2009 Christian Holmén och Micke Ölander

2010 Janne Josefsson

2011 Anette Holmqvist

2012 Hannes Råstam

2013 Mats-Eric Nilsson

2014 Carolina Neurath

2015 Richard Aschberg

2016 Olof Lundh

2017 Magda Gad

2018 Katarina Gunnarsson

 

 I juryn har Otto Sjöberg, Viveka Hansson, Kjell Dabrowski, Peppe Engberg och Kajsa Ericson ingått. Prissumman är på 100 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev