onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Arbetaren får presstöd

Publicerad: 15 februari 2011, 08:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:21

Veckotidningen Arbetaren som hotats av indraget driftsstöd har nu räddats.

Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenLena Adelsohn Liljeroth

DT

Dante Thomsen


Det var inför hotet om indraget driftstöd som Arbetarens ägare Sveriges arbetares centralorganisation (SAC) tog beslutet att säga upp samtliga anställda på Arbetaren.

Under gårdagen valde dock en enhällig nämnd att ge Arbetaren presstöd.

– På redaktionen var den första reaktionen givetvis en oerhörd lättnad. Vi kommer efter den tuffa tid som varit unna oss att vara glada, men därefter kommer vi att behöva blicka framåt, skriver Arbetarens chefredaktör Ivar Andersen i en ledare på tidningens sajt.

I ledaren anklagar Ivar Andersen "högerkrafter" för att attackera pressstödet. Han går också till angrepp mot kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Att rasistiska Nationell Idag beviljats stöd framhålls av den moderata kulturministern som ett tecken på att stödsystemet gynnar antidemokratiska krafter och därför bör reformeras. Eller kanske avskaffas helt, skriver han i ledaren.

Ivar Andersen menar tidningens presstöd på cirka 3 miljoner kronor var på väg att dras in då Presstödsnämnden ansåg att tidningen inte var en "allmän nyhetstidning".

Åke Wredén, ledamot i Presstödsnämnden (FP) och tidigare politisk redaktör på Nerikes Allehanda håller dock inte med om att presstödet till Arbetaren skulle vara hotat.

– De var aldrig hotade, men det är inte konstigt att de kände sig nervösa med tanke på den utredning som vi gjorde i samband med att tidningen delade sig i två, säger Åke Wredén till dagensmedia.se.

Han hänvisar till när Arbetaren valde att ge ut en ny systertidning, Arbetaren Zenit, som förlorade sitt presstöd i April 2010. Åke Wréden kallar delningen ett "flagrant bidragsfusk".

– Nu har Zenit anpassat sig till nämndens krav och Arbetaren får två presstöd. Så klaga ska de inte göra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev