Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Arbetarbladet fälls av PO – för att ha berättat om en PO-anmälan

Publicerad: 23 Februari 2015, 13:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Arbetarbladet fälls av PON för att ha publicerat artiklar om att tidningen PO-anmälts innan PO:s process avslutats.


I april förra året gick Arbetarbladet ut med namnet på en intervjuperson som enligt överenskommelse skulle få vara anonym.

Personen var medlem i Svenskarnas Parti och hade gått med på att låta tidningen publicera vilken funktion och titel han hade i partiet, men inte hans namn.

Tidningen publicerade namnet ändå och motiverade det med att personen hade en officiell funktion i ett politiskt parti och därför var att betrakta som en offentlig person. Det ledde till anmälningar mot tidningen, hos både Justitiekanslern och Pressombudsmannen (PO).

Arbetarbladet friades från klander angående namnpubliceringen. Men nu fälls tidningen för att ha publicerat två artiklar, den 22 april 2014 ”Arbetarbladet misstänkt för brott” och den 23 april 2014 ”Inte klockrent – men inget brott”, som berättar om anmälningarna som gjorts mot tidningen.

Att skriva om att PO utreder en publicering från den egna tidningens betraktas som att bryta mot god publicistisk sed då det kan skapa ytterligare negativ publicitet för anmälaren.

Och därför fäller Pressens opinionsnämnd, PON, Arbetarbladet för de både artiklarna från april 2014.

Daniel Nordström är Arbetarbladets ansvarige utgivare.

– Jag uppfattar det som att vi blir fällda för mina i citat i vår egen tidning. Jag berättar att jag gett rådet att PO-anmäla oss till personen vi publicerat namnet på, säger han till Dagens media och fortsätter:

– Men jag tycker det är konstigt. Det här betyder att det fullständigt yttrandeförbud när det gäller pågående PO-anmälningar. Vi skrev om det för att vi vill var transparenta och jag tycker att det är av intresse för läsarna att se hur det fungerar.

Kommer det här påverka ert sätt att arbeta?

– Nej. Vi kör på som vanligt. Men jag vill säga att vi är den första tidningen att publicera att vi klandras, oavsett vad jag tycker om saken.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.