Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Anna Lith är Årets utgivare

Publicerad: 8 april 2016, 06:57
Uppdaterad: 8 april 2016, 06:57

Folkbladet Västerbottens chefredaktör Anna Lith får Mommapriset.

Ämnen i artikeln:

Folkbladet VästerbottenUtgivarna

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I mars förra året mördades Elin Falk, Folkbladets lokalredaktör i Lycksele. I regel publicerar Folkbladet inte namn på brottsoffer men tidningens chefredaktör Anna Lith valde att frångå principen och berätta för läsarna att det var Elin Falk som är död.

Nu prisas Folkbladets chefredaktör och ansvarige utgivare för sitt arbete.

Under Mediedagarna i Göteborg fick hon ta emot Mommapriset, som delas ut av Utgivarna.

Juryns motivering lyder:

”Det finns utgivarbeslut som det inte går att förbereda sig på. När en journalist på den lilla orten mördades försattes såväl redaktionen som samhället i chock. 

Årets Momma-pristagare har – som arbetsgivare, vän, del i en polisutredning och framför allt: ansvarig utgivare – i ett exceptionellt läge fattat rätt beslut i varje fråga, och sedan förklarat sina vägval för anhöriga, medarbetare och läsare. Hon har under hela processen från dåd till dom försvarat allmänhetens rätt till opartisk information och samtidigt ända upp i hovrätten med framgång försvarat källskyddet mot polisväsendet. 

Anna Lith har i praktisk handling visat på utgivarens stora ansvar, inte bara för det egna mediet, utan för hela förtroendet för journalistiken.”

"Mommapriset - årets utgivare" ska gå till en person som genom sina handlingar bidragit till och lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare. Priset har namngetts efter Margareta Momma (1712-1772) som var en av Europas första kvinnliga redaktörer.

Förra året gick priset till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev