Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Anna Careborg: ”Vill lyfta alla modiga journalister”

Publicerad: 24 december 2020, 08:43

”Kraften hos SvD:s alla medarbetare är helt enastående”, säger Anna Careborg.

Foto: Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet

”Jag är rädd för att vi kommer att få ett 2021 som till stora delar präglas av coronapandemin och dess konsekvenser, inte minst vad gäller ekonomin”, säger Svenska Dagbladets publisher Anna Careborg.

Ämnen i artikeln:

Anna CareborgSvDSvenska DagbladetNyårsfrågan 2020

RDM

Redaktionen Dagens Media


Vad tycker du har varit årets största lärdom?

– Att vi kan leverera journalistik i alla våra kanaler – utan att någon överhuvudtaget befinner sig på redaktionen. Det hade jag inte trott var möjligt för ett år sedan. Vid flera tillfällen under pandemin har vi utrymt redaktionen av säkerhetsskäl, och tack vare ett helt fantastiskt lagarbete har leveransen fortsatt på sajt, i papperstidning och i poddformat. Den kraften hos SvD:s alla medarbetare är helt enastående, och har även visat sig under hela året när vi tillsammans lyckats ta viktiga steg framåt i vårt stora förändringsarbete trots att vi har befunnit oss i en kris.        

Vad tycker du har varit årets viktigaste publicering?

– Jag har svårt att peka på en enskild publicering. Istället skulle jag vilja lyfta alla de modiga journalister, både i Sverige och utomlands, som på olika sätt och i vanskliga lägen utfört ett väldigt viktigt uppdrag och skildrat detta exceptionella år.    

Vad tycker du har varit årets tuffaste utmaning?

– För mig personligen var det när Tomas Oneborg, en väldigt omtyckt fotograf på SvD, hastigt gick bort i covid-19 i mars. Det var precis i början, när mycket var nytt och vi inte hade sett vidden av pandemin. Att inte kunna samlas och sörja tillsammans var fruktansvärt, och det är något jag tänker på varje gång jag hör eller läser om ett nytt dödsfall till följd av sjukdomen – hur detta att inte kunna ses blir ytterligare en utmaning, förutom sorgen, för alla de som drabbas av en förlust.   

Med ett 2020 präglat av coronapandemin, vad tror du kommer definiera år 2021?

– Jag är rädd för att vi kommer att få ett 2021 som till stora delar präglas av coronapandemin och dess konsekvenser, inte minst vad gäller ekonomin. Vi lever ju mycket på hoppet, men under året som gått har den där drömmen om att vi ska kunna leva någorlunda ”normalt” igen hela tiden flyttats fram. Även med vaccin på plats, kommer det att dröja.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev