Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Anmälningarna mot svenska medier ökar

Publicerad: 21 Oktober 2015, 07:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:25

Anmälningarna mot svenska medier ökar och en stor del av anmälningarna kommer från SD-sympatisörer.


Ämnen i artikeln:

Dagspress

Sedan 2010 har anmälningarna mot svenska medier ökat kraftigt. Det gäller både granskningsnämnden för radio och tv, allmänhetens pressombudsman och Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN), rapporterar Kulturnytt.

Enligt Pressombudsman Ola Sigvardsson, har det blivit vanligare med politiskt motiverade anmälningar.

– Vi har alltså fått ett antal anmälningar, inte minst från Sverigedemokrater, som anser att deras företrädare eller deras parti har blivit illa behandlade i pressen, säger han till Kulturnytt.

Han menar även att det är ovanligt med anmälningar från andra partisympatisörer.

Under 2011 kom det in ungefär 300 anmälningar per år till PO, men den siffran dubblerades under förra året och strömmen av anmälningar väntas hålla i sig även i år. Många anmälare är missnöjda med innehållet i journalistiken, något som inte granskas då anmälaren inte är personligt berörd.

Det är inte bara PO som fått fler anmälningar. Granskningsnämnden för radio och tv fick rekordmånga anmälningar under supervalåret 2014 och Journalistförbundets yrkesetiska nämnd får också in allt fler anmälningar.

Jesper Strömbäck som är professor i journalistik och medievetenskap på Mittuniversitetet, tror inte att det är en bristande journalistisk etik som ligger bakom ökningen.

– I huvudsak handlar det om att man vill se en annan journalistik, som ligger mer i linje med de åsikter och verklighetsuppfattningar man själv har. Och det kan man ju tycka, men det är inte det som granskningsorganen ska ta ställning till, säger han till Kulturnytt.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagspress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.