Anklagar konkurrenten för plagiat och textstöld

2016-02-17 14:33 Jon Demred  
Alex Voronov till hård attack mot konkurrenten Foto: Niklas Holm / Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna-Kuriren går på ledarplats till hård attack mot sin konkurrent. De anklagar Mariefreds Tidning Måsen för upprepade fall av textstöld. "Det finns delar som är kopierade ordagrant", säger textförfattaren Alex Voronov.

I en text på ledarplats i Eskilstuna-Kuriren piskar tidningens skribent Alex Voronovtill konkurrenten, Mariefreds Tidning Måsen, rejält. Ledarskribenten kallar Måsen för "ortens tjuvar" och skriver att det som tidningen gör är "djupt oetiskt, i strid med lagen och bara allmänt tarvligt".

Anledningen är, enligt Alex Voronov, att Mariefreds Tidning Måsen vid upprepade tillfällen har plagierat Eskiltuna-Kurirens Strängnäsupplaga Strengnäs Tidnings texter.

– Det är upprepade fall av textstöld som inte ska få passera utan att vi påtalar det, säger Alex Voronov till Dagens Media.

Så sent som i augusti förra året skickade Eskilstuna-Kuriren en faktura på 22 000 kronor plus moms för plagierade texter till Måsen, skriver Voronov. Enligt honom betalades fakturan omedelbart av Måsen, vilket ses som ett erkännande av "stölden". Ledarskribenten skriver vidare att han i och med betalningen trodde att stölderna skulle upphöra. Men det har de icke, skriver han.

– De bad om ursäkt och sa att det inte skulle hända igen och så gjorde det det. Det här måste påtalas offentligt för att det ska få ett slut, säger han till Dagens Media.

Han menar att fyra artiklar i Måsens femte nummer 2016 är "helt eller delvis kopierade från Strengnäs Tidning" och kallar en artikel för ett "klippa-och-klistra-projekt".

Beteendet är ohederligt mot såväl Eskilstuna-kuriren, mot Måsens prenumeranter och mot skattebetalarna, som finansierar Måsen genom presstödet, avslutar Novorov sin text.

Dagens Media har varit i kontakt med Mariefreds Tidning Måsens chefredaktör, Anna Löfving, som via sms skriver att hon är "väldigt ledsen". Vidare skriver hon att det har blivit "fel" vid några tillfällen men att det inte handlar om något kontinuerligt eller någon stor mängd. I sitt sms skriver Anna Löfving även att Måsen just nu skriver på en replik till Eskilstuna-Kuriren.

Jon Demred

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt