Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Anders Lindberg: "Vet inte varför det blivit bråk"

Publicerad: 4 December 2015, 13:13
Uppdaterad: 8 December 2015, 21:32

Tre frågor till Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet om Twitterkritiken.


Ämnen i artikeln:

TwitterAftonbladet

Den andra december publicerade Anders Lindberg texten "Skydda tiggare från brottslingar", som väckte stor uppmärksamhet och kritiserades i socala medier.

Kritikerna menar att Anders Lindborg gjort en "kovändning" efter att han i maj i år skrev texten: "Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan".

Hanif Bali, moderat riksdagsledamot skrev bland annat: "Men hallå @ anderslindberg, kan du kommentera detta?" och Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet skrev: "Anders Lindberg i maj: Organiserat tiggeri är en råttan i pizzan. Anders Lindberg i dag: Polisen måste stoppa organiserat tiggeri!"

Men Anders Lindberg har kontinuerligt försvarat sig mot kritiken och säger till Dagens Media att han inte vet varför det blivit bråk.

Hur ser du på kritiken som lyfts i sociala medier?

– Jag förstår inte vad de menar, alls. Och jag har verkligen försökt få dem att förklara vad de menar men de verkar inte kunna göra det. Jag har verkligen inte ändrat åsikter men det är klart att det tillkommit uppgifter som vi inte tidigare vetat om som har påverkat debatten men jag har aldrig menat att tiggarna i sig skulle ha någon form av organiserat tiggeri.

Hur känns det nu?

– Det är väl roligt att folk diskuterar våra texter. Men de har fått allt om bakfoten. De blandar ihop förövare och offer. Vet inte varför det blivit bråk egentligen men nuförtiden är det ofta som ens texter diskuteras på sociala medier.

Finns det ingen problematik i att du baserar texten Skydda tiggare från brottslingar på polisens uppgifter?

– Den kritiken håller jag med om då det alltid finns en risk då polisen står som källa. Jag använder ofta myndigheter som källa men jag tycker att man ska vara väldigt försiktig när man gör det och vara väldigt säker på att allt stämmer. Det färdas mycket osanningar i sociala medier och vi som journalister har ett stort ansvar att göra allting rätt. 

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.