Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Anders Lindberg: "Twitter börjar bli ett arbetsmiljöproblem"

Publicerad: 24 februari 2018, 07:00
Uppdaterad: 26 februari 2018, 08:48

Anders Lindberg upplever han ibland att kritik mot tonläget i debatten överskuggar sakfrågorna. Foto: Robin Lorentz

HELGLÄSNING. Aftonbladets nytillträdde politiska chefredaktör vill bidra med tydlighet i politiken och lägga fokus på sakfrågorna. “Opinionsjournalistiken måste börja med människorna för att komma åt samhällsproblemen”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den 15 februari tog Anders Lindberg över rollen som politisk chefredaktör på Aftonbladet efter Karin Pettersson. En roll som han varit tillförordnad mellan 2016 och 2017. 

Det “nya” tillträdandet kommer inledningsvis präglas mycket av valåret och Anders Lindberg tror att det kommer bli ett ovanligt val, där reaktionära värderingar står mot progressiva.

– Det blir motsättningar på ett sätt vi inte sett tidigare i Sverige. Det är dessutom svårt att se skillnad mellan delar av M och SD, vilket är nytt, säger Anders Lindberg.

Något som han hoppas kunna bidra med i debatten är tydlighet, framför allt att göra konfliktlinjerna begripliga för läsarna. Opinionsjournalistiken måste börja med människorna för att komma åt samhällsproblemen, menar han.

– Idag pratar många i media om att GAL-TAN-skalan har ersatt höger-vänsterskalan. Vad betyder det ens? Jag tror vi i stället ska börja i sakfrågorna. Vad betyder assistansen för funktionshindrade Selma, 4 år? Vilka är de ensamkommande som utsätts för rättsvidriga ålderstester? Varför upplever sig så många misshandlade av Försäkringskassan?

– Jag gillar ju debatter om riktiga frågor och riktiga reformer, så jag ser nog mest fram mot när partierna blir lite mer konkreta och alla dessa signaler ersätts med riktiga förslag som går att tycka något om.

Anders Lindberg anser att debatterna ibland behöver få vara tuffa och att vi måste klara att diskutera även svåra värdekonflikter. I dag upplever han ibland att kritik mot tonläget i debatten överskuggar sakfrågorna.

– Det blir lite tröttsamt ibland.

Hur ser du på rollen som politisk redaktör i det politiska klimatet som råder i Sverige?

– Jag tycker det problem som finns inte är tonläget i allmänhet utan att den högerpopulistiska rörelsen använder sig av hatsvansar till att tysta människor och angripa motståndare. Det är tyvärr många som inte inser att dessa fejkade folkstormar bara är ett politiskt trick. Där är vår roll att avslöja dem för vad de är.

Vilka utmaningar ser du?

– Jag tillhör på många sätt den första generationens opinionsbildare som delvis format- och formats av samtalet på sociala medier. Idag börjar Twitter mer bli ett arbetsmiljöproblem än en möjlighet. Frågan är hur det utvecklas eller vad som kommer istället. Sociala medier är helt klart en utmaning, både som kanal till människor och som ett digitalt fikabord och som fönster mot världen. Vi måste ju vara där våra läsare är.

– Sen är den högerpopulistiska vågen en utmaning. Jag tror inte den peakat än. Som vänsterröst ropar man i motvind både på nätet och i samhällsdebatten.

Vad vill ni göra bättre i den politiska bevakningen?

– Vi har ett dubbelt uppdrag; både att nå samtalet kring middagsborden och fikat på jobbet och höras i maktens korridorer. Vi ska inte vara DN och skriva långa texter som slutar i att ”vi borde prata mer om det här”. Vi ska vara det vi är, en kvällstidning med stort hjärta, med puls, närhet till människor och tydliga vinklar.

Avslutningsvis, hur är stämningen på Aftonbladet efter #metoo, där tidningen fick en del uppmärksamhet?

– Jag tror #metoo har ändrat väldigt mycket, och kommer fortsätta ändra väldigt mycket. Dels för att problemen med jämställdhet och arbetsmiljö kom upp till ytan men även för att vi har börjat prata mer öppet om alla problem. Folk har ju kallat det revolution och det stämmer nog.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev