Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Amie Bramme Sey: "För mig är mångfald en styrka"

Publicerad: 23 februari 2019, 07:00

Amie Bramme Sey fick år 2015 jobb på Aftonbladet efter ett inlägg på sociala medier.

Foto: Press

HELGLÄSNING. För Aftonbladets nya kolumnist Amie Bramme Sey är mångfald ett centralt begrepp. För Dagens Media berättar hon mer om sina tankar kring ämnet: "Det är berikande att komma från olika världar och mötas", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I veckan gick Amie Bramme Sey in som ny kolumnist på Aftonbladet, där hon jobbat med bland annat Aftonbladet Morgon sedan 2015. I tisdags publicerades hennes första kolumn, där ett perspektiv på ämnet mångfald togs upp. För Dagens Media berättar hon om ämnets betydelse: 

– Mångfald handlar för mig om att man ska ha en bredd av folk med exempelvis olika erfarenheter, olika uppväxtmiljöer, kön, hudfärg och funktionsvariationer. Det är berikande att komma från olika världar och mötas. Det tror jag gäller alla delar av livet. Inom journalistiken tror jag att det är extra viktigt eftersom vi har tagit på oss uppgiften att spegla verkligheten, att granska makten och berätta om livets olika delar, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att det berikar redaktioner om man har olika nätverk med olika syn på saker. Att det inte måste råda konsensus hela tiden.

I Amie Bramme Seys första kolumn utgick mångfaldsbegreppet ifrån en Stockholmscentralisering. Hon är själv uppväxt på Södermalm i Stockholm och beskriver sig som en Stockholmstjej. Hon berättar att hon redan under publiceringsdagen fick in glada mejl från runtom hela Sverige. 

– I texten tar jag upp storstadskoncentrationen inom journalistiken. Eftersom jag själv är uppvuxen i Stockholm tillhör jag ju den normen. Men att låta platser hamna i medieskuggor kan ha förödande konsekvenser, tror jag. Jag har fått mejl från från folk som bor i orter där det varit nedskärningar på lokaljournalistik. Folk känner att deras existensberättigande är villkorat, de känner sig inte inräknade. Det tycker jag är sorgligt. Vi ska ju rapportera om allt som händer i landet, då kan vi inte ha platser som inte värderas på samma sätt. 

Är det något annat perspektiv du tycker hamnar i skymundan i dagens offentliga samtal?

– Absolut. Det är ofta det råder en total vithetsnorm på redaktioner i Sverige. Det är något som jag tycker är ett synlighetstecken, hur är det möjligt, när Sverige är ett land med en otrolig mångfald bland befolkningen? Varför är det bara en viss typ av personer som jobbar inom journalistiken? På de flesta redaktioner finns det kanske någon eller några som bryter mot normen. Men ofta upplever jag att redaktionerna inte speglar hur samhället i stort ser ut, säger hon, och fortsätter:

– Det är viktigt för mig att skriva om mångfald på ett positivt sätt. Sen handlar det inte om att jag tycker att någon människa ska bort från sin plats. Det kan förvisso vara så att någon måste lämna ifrån sig makt för att någon annan ska kunna få ta del av den. Men det handlar inte om att jag ser ner på journalistkåren, utan att jag vill att den ska breddas. Det upplever jag underlättar arbetet när man jobbar med kollegor som har olika syn på saker. 

Vad tror du man kan göra för att förbättra situationen i det avseendet? 

– Jag tror att det handlar om att ifrågasätta sig själv, vilka intrampade hjulspår trampar jag själv i? Och hur kan jag själv bryta mönstret? Jag tror inte att det handlar om en illvilja att anställa folk som bryter mot normen, utan att det har att göra med någon slags slentrian, att man anställer folk man redan känner. För mig är mångfald en styrka, man får tillgång till så mycket mer. Ett större nätverk, fler perspektiv, fler språk, mer förståelse. Det upplever jag underlättar arbetet. 

Amie Bramme Sey berättar att hon tycker det är viktigt med en feministisk och antirasistisk analys i sitt arbete. Hon menar att det är ett synsätt, vilka som lyfts fram, vilka som syns, och i vilken kontext. Att bryta idéer kring stereotyper som uppstår när nyanser inte återfinns i berättandet. 

– På min redaktion tillhör jag den yngre generationen. Vi konsumerar annan media på ett annat sätt än våra äldre kollegor. Innehållet i mina kolumner kommer att utgå ifrån mitt perspektiv som svart kvinna i Sverige. I min podcast Raseriet tar jag upp ämnen som feminism och antirasism. Men där befinner jag mig i en bubbla, på gott och ont. Men nu kommer jag att skriva till hela Sverige, och det är något helt annat. Det öppnar upp en helt ny värld. 

År 2015 började Amie Bramme Sey jobba på Aftonbladet, främst för det nystartade programmet Aftonbladet Morgon. Tidigare har hon jobbat på Sveriges Radio med ett program som hette Metropol. När hon slutade på Sveriges Radio skrev hon ett inlägg om det på sociala medier, och kom på den vägen i kontakt med Lotta Folcker, chef på Aftonbladet TV, som tog in henne. 

– Lotta Folcker är en grym person. Vi hade ett bra snack kring journalistik, arbetsplatsen och om livet. Därefter tog hon in mig, säger Amie Bramme Sey, och fortsätter:

– Att nu få tillträda som kolumnist på Aftonbladet känns stort. Det känns speciellt att få tillgång till en så stor plattform som Aftonbladet. Det känns väldigt intressant att ha som en direktkanal till samtal med människor runtom i Sverige jag annars inte skulle ha kommit i kontakt med. 

Vad tycker du är det spännande med journalistik?

– Det är otroligt lyxigt att få jobba som journalist eftersom att man kan komma in i nästan vilket sammanhang som helst. Man får vara med, på lån, i någons vardag och komma in i helt andra världar än ens egen. Som journalist har jag bland annat fått resa omkring i hela Sverige och prata politik med unga förstagångsväljare. Jag har också besökt en ung nybliven mamma i Kiruna och en mjölkbonde på Öland och tagit del av deras historier, säger hon, och fortsätter:

– Med SVT har vi släppt en dokumentärserie som vi gjorde kring strippkultur i USA. Då reste vi runt i USA och intervjuade strippor på strippklubbar. Det var en väldigt speciell värld att komma in i som jag annars aldrig hade kommit i kontakt med.

John Söderberg

Reporter

john.soderberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.