Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Amanda Linds svar till Gratistidningarna

Publicerad: 10 juni 2020, 05:51

Amanda Lind hoppas kunna lämna besked om det utökade mediestödet inom kort.

Foto: Janne Næss

Gratistidningarna vill att även de ta omfattas av presstödet. ”När det gäller det ordinarie press- och mediestödet så bygger det på en bred politisk överenskommelse”, skriver kultur- och demokratiminister Amanda Lind.


Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

Tidigare i veckan gick Gratistidningarna ut i ett öppet brev till kultur- och demokratiminister Amanda Lind. I brevet argumenterade branschorganisationen för att definitionen av allmänt nyhetsmedium måste justeras så att även gratistidningarna har rätt till presstöd. 

LÄS ÄVEN: Branschen skriver till kulturministern om stöd

I en kommentar till Dagens Media skriver Amanda Lind att gratistidningarna är ett viktigt komplement till dagstidningarna och ambitionen är att även de ska få del av det tillfälliga distributionsstöd som regeringen har beslutat om. 

– När det gäller det ordinarie press- och mediestödet så bygger det på en bred politisk överenskommelse. Vissa centrala stödformer inom framför allt presstödet kan gratistidningar inte söka eftersom de inte har en abonnerad upplaga. Andra stödformer som till exempel stödet för journalistik i svagt bevakade områden, så kallade vita fläckar, är möjligt även för gratistidningar att söka. Det är viktigt, skriver Amanda Lind och fortsätter:

– I detta stöd är även kravet på eget redaktionellt innehåll lägre det första året vilket är särskilt viktigt för till exempel gratistidningarna. Till detta kommer de 500 miljoner för stöd till redaktionell verksamhet som vi just nu håller på att utforma. Även det kommer omfatta gratistidningarna. Avsikten är att det ska vara en bredare satsning på allmänna nyhetsmedier som i dag inte har någon generell stödform.

Vidare skriver Amanda Lind att stödsystemet, när det värsta är över, bör analyseras så att det fortsättningsvis kan ”stimulera produktion av journalistik på en snabbt föränderlig mediemarknad”. 

Osäkerheten kring hur det utökade mediestödet på 500 miljoner kronor är fortfarande stor då branschen inte fått reda på hur dessa pengar ska fördelas. 

– Processen med att få stödet godkänt av EU-kommissionen pågår just nu och jag hoppas inom kort kunna lämna mer information, skriver hon. 

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev