lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Almedalsfrågan med Gratistidningarnas Ann-Louise Kleen: ”Viktigt att nyheterna faktiskt når fram”

Publicerad: 5 juli 2022, 08:00

Gratistidningarnas förenings ordförande Ann-Louise Kleen är på plats i Almedalen för första gången, där hon framför allt följer debatten om mediestödet. Foto: Madeleine Nilsson

Dagens Media haffar Gratistidningarnas ordförande Ann-Louise Kleen i Almedalen – för ett snack om mediestöd, vikten av en hållbar infrastruktur och gratistidningarnas utmaningar.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenGratistidningarnas föreningDagspressMediestödPresstöd

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Det är första gången som Ann-Louise Kleen, ordförande i Gratistidningarnas förening och ägare av Din Lokaltidning i Sandviken, besöker politikerveckan i Visby.

– Det är en häftig erfarenhet att vara här och jag tycker det är ett spännande koncept där man kan ta del av åsikter från både politiker och organisationer. Det är intressant, säger hon.

Mediestödet är en av de mest brännande mediefrågorna under Almedalsveckan och debatteras bland annat hos Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter. Mediestödsutredningen presenterades 27 juni och ärendet är nu ute på remiss till och med 30 september.

Vid TU:s seminarium om det nya mediestödet på måndagen beskrev moderator Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och ordförande i TU:s mediestödsgrupp, gratistidningarna som det nya systemets vinnare. 

Håller du med om den beskrivningen?

– Vi har en knepig sits idag. På min tidning har vi exempelvis två journalister som tidigare har jobbat inom Bonnier och vi har samma jobb, samma uppdrag och samma ambition, men olika arbetsgivare vilket skapar olika förutsättningar för hur mediestödet fördelas. Där ser vi en fantastisk vinst.

– Vi har ju samma mål: att bevaka det lokala samhället, även om vi har olika finansieringsmodeller. På det sättet är gratistidningarna en vinnare, men jag tror att samhället kommer att tjäna mest på det nya systemet apropå mångfalden.

Gratistidningarnas förening vill även se att distributionsstödet ses över – hur ser du på att det i det nya förslaget blir kvar oförändrat?

– Jag förstår att mediestödsutredningen haft kort tid på sig och jag tycker att de har gjort ett fantastiskt arbete och de har varit duktiga på dialog med branschens aktörer. Så det kanske inte fanns tidsutrymme för ett omtag där. 

– Men om man pratar om stödet som ett demokratistöd, så som Mats Svegfors beskriver det, så är det en viktig del att nyheterna faktiskt når fram. Vi ser nu hur infrastrukturen förändras. Postnord är bara en del, vi ser också tryckerier som försvinner och pappersbruk som lägger ner. Vi skulle vilja se en översyn för att säkerställa distributionen av nyheter.

Har ni fått några indikationer på att det kan komma att ske?

– Nej, men det blir en remissrunda nu så där ska vi vara tydliga med vad vi ser för problem och möjligheter framöver.

Utöver mediestödet – vilka andra frågor är viktiga för gratistidningarna?

– Liksom för annan dagspress ser vi ett ökat tryck gällande hat och hot mot journalister och där skulle vi kunna samarbeta ännu mer. Postnords hantering är ytterligare en fråga som återigen handlar om att säkerställa infrastrukturen. Även Erik Halkjær och Reportrar utan gränser pratar mycket om att infrastrukturen är ett av de stora hoten mot journalistiken i framtiden.

För en gratistidning är det viktigt att kunna komma ut en specifik dag, men där sätter Postnords varannandagsutdelning käppar i hjulen.

– Vi lever fortfarande nästan enbart på annonsintäkter, utöver ett litet redaktionsstöd, vilket gör att vi är väldigt beroende av annonsaffären. Det är vår kärnaffär, men den bygger också på att vi kan säga när tidningen kommer ut för att skapa bra förutsättningar för våra kunder så att de kan köpa annonser.

Det är första gången du besöker Almedalsveckan – vad ser du mest fram emot?

– Jag följer såklart mediestödsdebatten, men sedan måste jag säga att det är spännande att lyssna på partiledartalen.

LÄS ÄVEN:
Teknikneutralt mediestöd med lokalt fokus – här är Mats Svegfors förslag
Schibsteds Fredric Karén: ”Nollmoms hade varit att föredra”
Kulturministern om Svegfors förslag: ”Ett modernt och hållbart mediestöd”
Demokrativillkor, lagreglering och behovsprövning – Mats Svegfors om förslagen
”Utredningen visar på en föråldrad bild av vad som är en tidskrift”
Gratistidningarna: ”Distributionsstödet måste också ses över” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev