Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Allt fler journalister gör allt för att behaga redaktörer och chefer"

Publicerad: 29 September 2014, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:27

Förre S-ledaren Håkan Juholt och vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson kritiserar mediebranschen.


Journalisten och riksdagsledamoten Håkan Juholt (S) är kritisk till den kulturpolitik som förs i dag vilken leder till osäkra anställningar i mediebranschen.

– Otrygga anställningsvillkor gör att människor förlorar sin frihet, trygghet och därmed också presterar sämre. Journalistiken utgör inget undantag. Jag önskar en ny kulturpolitik för Sverige efter de senaste årens härjningar av kulturtalibaner, säger han till Frilanshandboken.

Vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson, som arbetat som journalist på SVT i 20 år, säger att det är mycket negativt att arbetsgivare kan stapla olika visstidsanställningar på varandra. Särskilt illa är det inom journalistiken, menar hon.

– Förutom att det för den enskilde är en osäker och otrygg tillvaro så gör det att vi får allt fler journalister som gör allt för att behaga redaktörer och chefer. Att inte uppfattas som besvärlig blir allt viktigare och vi får allt tystare arbetsplatser. Det slår också undan benen för de som verkligen är frilansare och som kan bidra med vinklar från andra håll än den fasta redaktionen. Skit för journalistiken kort sagt. Och för demokratin, säger hon till Frilanshandboken.

Hon kräver nu att Sveriges nya kulturminister tillsätter en utredning med nya direktiv för att utreda hur man ska kunna stödja originaljournalistik.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.