Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Alla tecken på att folk utifrån har läst gör mig lycklig"

Publicerad: 22 oktober 2017, 06:00
Uppdaterad: 22 oktober 2017, 15:29

Matilda Gustavsson Dagens Nyheter. Foto: Paul Hansen.

HELGLÄSNING. DN-journalisten Matilda Gustavsson om nomineringen till Årets journalist, anteckningsappen och varför hon gillar att porträttera sönderintervjuade personer.


Ämnen i artikeln:

TidskriftsgalanTidskriftsprisetDagens Nyheter

Matilda Gustavsson är nominerad till Årets journalist vid Tidskriftspriset 2017. Priset delas ut den 8 november vid Cirkus i Stockholm och förutom DN:s kulturjournalist står vinsten mellan Kristin Westesson (SvD Junior), Erik Wisterberg (Breakit) och Emil Persson (Café). 

Matilda Gustavsson är mest känd för sina krönikor och porträtt av kända svenskar, däribland namn som Kristina Lugn, Jonas Gardell och Alexandra "Kissie" Nilsson. Det är just hennes personporträtt som särskilt lyfts fram i nomineringen till Årets journalist: "Trots att de hon möter ofta intervjuats flera gånger tidigare får hon alltid fram nya sidor av dem, kanske även för de som intervjuas. Matilda tar orden, intervjukonsten och människorna på allvar".

– Det känns jätteroligt. Jag blir glad för att man försöker nå ut till människor med det man skriver och alla tecken på att folk utifrån har läst gör mig lycklig, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Just den motiveringen tror jag innebär att intervjukonsten uppvärderas. Det är ett slags psykologiskt grävande och om det ska bli bra krävs det mer än en halvtimme på ett kafé. Hela processen är väldigt viktig. Jag gillar att skriva personporträtt med sönderintervjuade personer, om det är en väldigt känd person finns det också en offentlig bild att utgå ifrån och utmana.

Hur gör man då för att kasta nytt ljus på en så känd person?

– Det krävs alltid att man lägger mycket tid på research. Personligen brukar jag alltid tänka på personen, gå in i deras värld, kanske lyssna på deras sommarprat. Man ska gärna ha full koll på den människan och för sin egen del ha ett driv att ta sig någon annanstans. Testa olika teser om en person är en nyckel för mig där.    

I krönikan "Anteckningsappen kan förändra din självbild" skriver du att appen är så nära en uppriktig dagbok många har kommit. Vilka är egentligen fördelarna med en i ditt skrivande?

– Det finns jättemånga fördelar. Man kan lyssna på en podd där personen är med och sen skriva upp olika teser. Ibland stannar jag till på gatan för att anteckna och bara en sådan liten sak har gjort så mycket för mitt skrivande.

Motvilja mot personporträtt

Matilda Gustavsson har i Sydsvenskan kallats "reportagets mästare" och hennes texter har publicerats i flera olika magasin och dagstidningar vid sidan om de återkommande texterna i DN.

– Att skriva ut citat är en konst. Att få fram någon röst handlar inte bara om att transkribera – utan om hur man rensar i deras meningar och var man sätter punkt. En hjälp för mig har varit att lyssna på sammanhang där personen medverkar. När man får möjlighet är det bra att gå runt med personens röst.

Sportjournalister kritiseras ofta för att stryka sina intervjupersoner medhårs. I personportätt kommer du väldigt nära personen. Vad gör du för att undvika pr-person-status?  

– Det brottas man mycket med. I grunden har jag en motvilja mot genren personporträtt just på grund av anledningen att det ofta blir fel. Men det är också min drivkraft: det får inte bli reklam, det måste vara oberoende, intressant och sant. Man är också två människor som träffas och utmaningen är att komma nära, att förstå och känna med dem - och samtidigt inte tappa sitt svala betraktande. Det finns ingen formel för hur man balanserar på den gränsen, man måste bara jobba med det.

Finns det fall där du känner att du tappat balansen?

– Ja, i några enstaka fall. När man lägger för lite tid på något kan jag känna att det blir lite smetigt, därför är tiden viktig.

Hur väl känner du till dem andra nominerade?

– Jag har koll på de andra nominerade. Jag har åtminstone det nu.

Cafés Emil Persson har i en intervju med Smålandsposten sagt han tror att du har en bra chans att vinna!

– Vad kul, han är en väldigt bra stilist.

Vem tror du själv vinner? 

– Det vet jag inte. Det vore kul om jag vann.

Matilda Gustavsson har tidigare skrivit hem Publicistklubbens pris Guldpennan för att hon med "språk och skärpa kommer under huden på både den porträtterade och sin tid", enligt motiveringen.

Om du vinner – hur värderar du det här priset?

– Det ska hänga bredvid, jämnhögt. 

Hur ska du fira om vinner?

– Det kommer bli en festkväll – och jag kommer inte gå hem tidigt.

Matilda Gustavssons tre tips för ett lyckat personporträtt:

1. Om det är väldigt kända personer: lyssna på deras gamla sommarprat – utöver att man gör research får man en känsla för deras röst och sättet de talar på.

2. Gör några snabba telefonintervjuer med personer som känner den porträtterade – eller bara har en intressant blick på dem. Är ett smart sätt att få in kritik och nya vinklar i texten.

3. Stå ut med tystnader och dålig stämning. 

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.