Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Alice Teodorescu i konflikt med GP:s ledarsida redan för tre år sedan

Publicerad: 15 januari 2015, 12:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Bråket mellan GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu och tidningens ledarskribenter går långt tillbaka i tiden.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenAlice Teodorescu

DT

Dante Thomsen


I dag kunde Dagens Media avslöja att ledarredaktionen på Göteborgs-Posten präglas av missnöje efter att ledningen, utan att ha förankrat det hos personalen, tillsatt den liberalkonservativa skribenten Alice Teodorescu som ny chef för ledarsidan.

Bråket har under dagen blivit mycket omtalat och GP:s storägare Peter Hjörne har också kallats in för att medla i konflikten.

Nu kan Dagens Media berätta att konflikten mellan GP och Alice Teodorescu sträcker sig långt tillbaka i tiden, närmare bestämt till i april 2011.

Bråket handlade om feminism och debatten hade bitvis mycket hård ton.

I ett inlägg på GP:s ledarblogg, som har rubriken " Timbrofeminism och chaneldräkter", ifrågasätter Malin Lernfelt att Alice Teodorescu är ett positivt exempel på liberal, eller snarare borgerlig, feminism.

" Det är inte jämställdhetsfrämjande att skriva artiklar där man upprörs över att svenska kvinnor inte har vett nog att klä sig som Coco Chanel.

"Eller den här där hon i princip slår fast att svenska feminster är otacksamma och borde sluta gnälla eftersom det faktiskt finns de som har det värre. Enligt Alice Teodorescus sätt att resonera bör vi sluta tjata om lika lön för lika arbete så länge det finns kvinnor som dör i barnsäng i U-länder", skriver Malin Lernfelt.

Hon sågar också Alice Teodorescus syn på feminism jämns med fotknölarna.

" Jag skulle säga att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som har mage att raljera över att andra kvinnor inte har tid, ork eller lust att lägga energi på att ekipera sig som Coco Chanel".

Malin Lernfelt kallar också Alice Teodorescu för den nya tidens Rigmor Robert (läkare, psykoterapeut och författare som ses som en företrädare för särartsfeminismen, reds anm.).

Dagen efter slog Alice Teodorescu tillbaka med full kraft i sin blogg, där hon slår fast att Malin Lernfelt "fortsätter sin hätska kampanj på GP:s ledarsida".

" Hon bekräftar ett sorgligt faktum. När argumenten tryter tar man till personangrepp", skriver Alice Teodorescu och fortsätter:

" Efter att ha skrivit i frågan i två års tid har jag läst det mesta i hatväg. Att en ledarskribent på en av landets största tidningar skulle sjunka så lågt hade jag dock inte väntat mig" .

Hon skriver också att hon inte vet vad som provocerar Malin Lernfelt "och hennes likar mest".

" Men att vara ung och feminin kvinna, med invandrarbakgrund (ja, det är inte bara en gång jag fått höra att jag borde åka hem) som klär sig på ett osvenskt kvinnligt sätt och som är gammelmoderat blå är explosivt".

Nu kommer Alice Teodorescu, som alltså anklagat Malin Lernfelt för att "sjunka så lågt att hon tar till personangrepp", bli dennes chef.

I april 2014 så hade konflikten dock svalnat betydligt. Då skrev Malin Lernfelt ett mer positivt omdöme om Alice Teodorescu på GP:s ledarsida.

" En nagel i ögat på många människor. Men hon hycklar inte. Hon lever som hon lär och hon kallar inte sina meningsmotståndare för äckliga och ber dem dra åt helvete. Jag, som inte alltid dragit jämt med Teodorescu, skulle säga att hon är sinnebilden för någon som är just obekväm. På ett positivt sätt".

När Dagens Media talar med Malin Lernfelt vill hon förtydliga att hon inte har något emot Alice Teodorescu som person.

– Hon är bra på många sätt och jag har spridit många av hennes texter. Vi tycker likadant på många områden men inte på tilläckligt många anser jag.

Malin Lernfelt säger också att hon tar illa vid sig när det påstås att hennes kritik mot Alice Teodorescu handlar om ålder, kön eller bakgrund.

– Jag ser till vad personer tycker, jag skulle aldrig någonsin gå på någon på grund av ålder eller ursprung. Det här handlar om politisk ståndpunkt och hur hon uttryckt sig tidigare.

Malin Lernfelt säger att hon fortfarande står bakom sitt blogginlägg till 100 procent.

– Men jag vill markera mot det som står i hennes blogginlägg, det gör mig oerhört ledsen. Jag gillar Alice som person, hon är trevlig, driven och kompetent.

– Hade hon blivit anställd av SvD hade jag fortsatt skicka ut hennes artiklar på Twitter och Facebook. På samma sätt kan jag hålla med Daniel Swedin på Aftonbladet när han skriver bra men jag vill ändå inte ha honom som chef på min socialliberala ledarsida.

Kan du jobba kvar med Alice Teodorescu som chef?

– Jag varken kan eller vill svara på den frågan i dag.

Malin Lernfelt är också kritisk till hur ledningen hanterat värvningen av Alice Teodorescu.

– Det känns inte bra hur rekryteringen har skötts. Det handlar om vilka signaler de uppifrån skickar till oss. Vi jobbar nära varandra och det hade känts bra om vi åtminstone hade blivit informerade i något skede.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev