Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Alice Bah Kuhnke: ”För regeringen är media inte vilken bransch som helst”

Publicerad: 19 december 2014, 08:46
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Här är Alice Bah Kuhnkes löften till mediebranschen inför jul.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Medieutredning och proposition om presstödet redan innan valet. Det utlovade kulturminister Alice Bah Kuhnke i en intervju med Dagens Media, gjord i samband med Publicistklubbens debatt tidigare i december.

– Vi behöver paketera ihop de saker som det finns en överrenskommelse kring. Det handlar om justeringar av det som finns i dag men genom att göra de här förändringarna i presstödssystemet skapar vi bättre förutsättningar för många tidningar att överleva, sade Alice Bah Kuhnke til Dagens Media.

Beskeden välkomnades av Jeanette Gustafsdotter, avgående vd för Utgivarna.

I en debattartikel, publicerad av Aftonbladet, utvecklar kulturministern nu sitt resonemang.

”Tänk om utrikespolitiken inte hade förändrats sedan 1970-talet. Om vi fortfarande hade utgått från samma syn på världen och baserat våra relationer till omvärlden på det kalla kriget. Eller om den svenska näringspolitiken fortfarande hade byggts på den industri som anställde mina föräldrars generation. Precis så är fallet med det svenska presstödet”, skriver Alice Bah Kuhnke.

Hon konstaterar att tidningsföretagen nu konkurrerar med nätjättar som Google, som inte bedriver redaktionell verksamhet, och uttrycker sin oro för de demokratiska följderna av de många lokalredaktioner som lagts ned.

”För regeringen är media inte vilken bransch som helst. Den skärseld som den lokala nyhetsbevakningen befinner sig i är en av vår tids viktigaste demokratifrågor”, skriver kulturministern.

Alice Bah Kuhnke upprepar sina löften till mediebranschen:

• Innan valet den 22 mars ska regeringen att lämna en proposition om presstödet.

• Den ska baseras på ”delar av det som sju partier var eniga om i den statliga Presstödskommittén”.

• Förslaget att sänka gränserna för andel abonnerad upplaga vilket ger tidningar ett större handlingsutrymme för att locka fler läsare är en del av detta.

• En bred mediepolitisk utredning ska tillsättas innan valet.

• Frågan om digitalmomsen ska lösas. Om en lösning inom EU inte kan nås, behöver regeringen titta på möjligheterna att ”gå före”.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev