Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Alexandra Pascalidou får rätt mot Nyheter Idag

Publicerad: 19 Oktober 2016, 14:18
Uppdaterad: 19 Oktober 2016, 14:31

Nyheteridag.se klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed med artikeln om Alexandra Pascalidous och högerextremisten Daniel Fribergs påstådda "kärleksmingel".


Ämnen i artikeln:

POExpressen

Den 1 februari 2016 publicerade Nyheteridag.se en artikel med rubriken ”BILDEXTRA: Se hela kärleksminglet mellan Daniel Friberg och Alexandra Pascalidou”.

Artiklen beskrev ett möte som uppstått i Stockholms uteliv mellan högerextremisten Daniel Friberg och journalisten Alexandra Pascalidou.  

Till artikeln publicerades sex bilder på de två, där bildtexterna bland annat löd: "Enligt Friberg försökte Pascalidou göra ett gott intryck och förklara att hon inte är 'politiskt korrekt"'och "Daniel Friberg säger att Pascalidou hade en " trånande blick" mot honom".

– Det känns oerhört integritetskränkande och sorgligt. Det här är mitt hemland och min hemstad. Jag vill kunna röra mig fritt utan att behöva vara rädd. Ville de diskutera kunde de i alla fall presentera sig, sade Alexandra Pascalidou till Expressen, när Daniel Friberg lagt ut en bild från kvällen på Twitter.  

Alexandra Pascalidou anmälde artikeln på Nyheteridag.se till Allmänhetens Pressombudsman, PO, och menade att hela incidenten blivit förvrängd.

I anmälan hänvisade hon till den berättelse hon lämnat i sin blogg om händelsen, där hon skrev att hon inte kände till vem Daniel Friberg är och att hon ställde upp på bilder eftersom att hon är van vid att främmande människor vill ta bilder med henne. Snart hade dock Daniel Friberg och hans vänner börjat agera märkligt och uttrycka rasistiska åsikter. Det hela kulminerade med att en av männen utbringade en skål för Adolf Hitler och Tredje Riket.

Nyheter Idag svarade med att påpeka att Alexandra Pascalidou är en mycket offentlig person och en återkommande röst i rikstäckande medier. När flera bilder av henne tillsammans med den kände högerextremisten Daniel Friberg fanns tillgängliga för publicering menar tidningen att det har stort allmänintresse.

PO menar visserligen att det var rimligt att rapportera om händelsen, specellt eftersom att Nyheter Idag i texten varit öppen med att åsikterna om vad som hände under kvällen går isär.

Däremot anser PO att det är anmärkningsvärt att tidningen valt en rubrik som slår fast att det förekommi " kärleksmingel" den aktuella kvällen, eftersom att Alexandra Pascalidou i sin blogg och i Expressen betonat att det var ett obehagligt möte.

Ordvalet är därmed inte ansvarsfullt, och rubriken har enligt PO inneburit att tidningen förorsakat Alexandra Pascalidou en oförsvarlig publicitetsskada.

Opinionsnämnden gör samma bedömning som PO och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

POExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.