Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Åkesson: "Expressens löp det värsta jag sett"

Publicerad: 7 Juli 2011, 13:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson går till generalangrepp på Aftonbladet och Expressens "kampanjjournalistik".


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaAlmedalen 2011

Sverigedemokraterna har tagit sig ur den medieskugga som partiet befann sig i tidigare. Men journalistiken är "inte seriös", sa partiledaren Jimmie Åkesson i en paneldebatt i Visby, arrangerad av Aftonbladet.

Han menar att medier i allmänhet men kvällspressen i synnerhet drev "kampanjjournalistik" mot partiet före valet. När Dagens Opinions chefredaktör Rolf van den Brink invände att den negativa publiciteten kan ha gynnat Sverigedemokraterna eftersom den förstärkte bilden av en underdog sade Jimmie Åkesson:

– Det är bättre att de skriver om oss än inte alls. Men jag hade förväntat mig en sansad ton, i alla fall på nyhetsplats.

Ett exempel, enligt Jimmie Åkesson, var den förstasida som Expressen hade på valdagen, med en skrynklig Sverigedemokrats-valsedel liggandes på trottoaren – och texten: "NEJ – i dag röstar vi för Sverige mot främlingsfientligheten".

Jimmie Åkesson igen:

– Det var det värsta jag sett under mitt politiska liv. Det är fruktansvärd journalistik.

Ingen från Expressen fanns på plats för att bemöta kritiken. Men Lena Mellin, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, menade att Jimmie Åkesson inte var den enda partiledaren som kände sig motarbetad av medierna.

– Där har du nog sju själsfränder. Alla partiledare tycker att medierna missgynnar just dem.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.