Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladets reporter: "Åkesson vägrar intervju"

Publicerad: 15 September 2014, 06:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

SD-ledaren Jimmie Åkesson ville inte låta sig intervjuas av Aftonbladets reporter. Men enligt hans pressekreterare Linus Bylund rör det sig om ett missförstånd.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraterna

I natt stod det klart att Sverigedemokraterna blir Sveriges tredje största parti. Men Partiledare Jimmie Åkesson ville på morgonen inte ställa upp på intervju med Aftonbladet-reportern Angelica Karlsson.

" Jimmie Åkesson vägrar ställa upp på intervju för Aftonbladet – svarar dock kort på TT:s frågor", twittrade Angelica Karlsson under morgonen, följt av:

" Nya bud. Jimmie Åkesson ställer inte upp på intervju med mig – MEN med min kollega".

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund, tillbakavisar påståendet om att Jimmie Åkesson skulle neka en viss journalist intervju.

– Han skulle aldrig neka en reporter på grund av vilken reporter det var. Han har inget ont öga till Angelica.

Linus Bylund tror istället att det handlade om tidspress.

– Jag har bokat in en rad tv- och radioframträdanden under morgonen och det var mycket tveksamt om de godkände att det var så kort tid emellan stoppen. Radio var oroliga att vi inte skulle hinna. Det är nog kopplat till att det var sjukt bråttom. Om man nekade den förstnämnda reporter och inte den andra så är det bara för att den andra inte har förstått vad ett nej betyder.

Sverigedemokraternas Henrik Winge, som var med, skriver i ett sms till Dagens Media:

" Vet inte vem hon är. Vi hade bråttom till direktsändning i TV4".

Men det är inte bara Aftonbladet som har problem med Sverigedemokraterna. I Oxelösund slängdes P4 Sörmlands reporter ut i direktsändning.

Dessutom var Expressen portade från SD:s valvaka igår.

– Det här är mycket förvånande, eftersom Sverigedemokraterna i sina medierelationer tidigare försökt framställa sig som ett seriöst riksdagsparti och åtminstone ibland svarat på kritiska frågor. Nu gör man inte längre skillnad bara på befolkningsgrupper, utan också på oberoende nyhetsmedier. Det är naturligtvis beklagligt, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en kommentar.

Under gårdagen rasade SD-mannen Kent Ekeroth mot att DN, Aftonbladet, SVT och TV4 erbjöd Expressen att publicera deras bevakning av partiets valvaka.

" Bra gjort. Visar att ni inte kan stoppa media", twittrade en person till Kent Ekeroth, varpå Kent Ekeroth svarade:

" Haha. Det gör vi i sinom tid", twittrade Kent Ekeroth, vilket väckte starka reaktioner.

Linus Bylund säger att bojkotten av Expressen på valvakan inte betyder att partiet inte kommer att låta sig intervjua av tidningen i framtiden.

– Vi pratade med dem redan igår. Det handlade om inträde på en privat fest. Expressens ställde frågan om det inte är odemokratiskt, men det är inte odemokratiskt att ett parti har en fest som inte alla får komma in på.

Finns det medier ni inte kommer att prata med framöver?

– Det finns en massa medier vi inte pratar med, men mot etablerad media finns det ingen bojkott.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.