torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladets medarbetare: "Måste tyvärr stämma Expressen"

Publicerad: 20 januari 2017, 08:15
Uppdaterad: 20 januari 2017, 08:35

Maj Wechselmann, medarbetare på Aftonbladet, ger replik på Karin Olssons artikel. Foto: Wikimedia Commons

Aftonbladet-medarbetaren Maj Wechselmann svarar på Karin Olssons artikel, där hon avslöjade namnen på de medarbetare som är föremål för den omdebatterade forskningsrapport som pekar ut Aftonbladet Kultur som "Kreml-lojala".

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

HF


De senaste dagarna har präglats av diskussioner kring forskningsartikeln "Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case" där forskarna menar att Aftonbladet Kultur publicerat över 30 artiklar under 2014 som hjälpt till att sprida "Putins världsbild".

Aftonbladets Kulturchef Åsa Linderborg är chockad över anklagelserna och har sagt att hon kommer begära att artikeln avpubliceras.

I artikeln nämner forskarna att det är specifikt tre journalister som publicerat artiklar som ska vara pro-Putin.

I dagarna namngav Expressens kulturchef Karin Olsson de Aftonbladet-medarbetare som pekas ut i forskningsartikeln. Samtidigt riktar hon stark kritik mot deras agerande på sociala medier.

Karin Olsson går särskilt hårt åt Aftonbladets medarbetare Maj Wechselmann.

"Hon är mycket engagerad i sociala medier och delar i uppmuntrande ordalag rysk desinformation."

Maj Wechselmann ger svar på tal

Karin Olssons artikel har fått Maj Wechselmann att rasa. I en replik i Expressen skriver hon:

"Nu måste jag tyvärr nog stämma Expressen. I en stort uppslagen artikel som Karin Olsson skriver under på utpekas jag som påverkansagent för Putin.", skriver hon och fortsätter:

"I en annan artikel av Olsson är Aftonbladet 'värddjur'. 'Värddjur' har parasiter. Alltså är jag parasit."

Vidare skriver Maj Wechselmann att Karin Olsson förmodligen inte skrivit artikeln själv.

Maj Wechselmann skriver även att situationen, att hon utpekas stödja Putin, liknar det hon var med om på 80-talet då hon var kritisk till att man faktiskt sett ryska ubåtar i Sverige.

"När jag tillät mig att betvivla 10 000 observationer av ryska ubåtar tog man ifrån mig min fredskrönika på SR och svartlistade mig helt och hållet. Inte helt lätt när man är frilansare, vi kunde under en viss period inte tillåta oss lyxen ost. I nio år fick jag ständiga mordhot, fick sätta skottsäkra glas i fönstren och anskaffa ståldörr."

Karin Olsson svarar Maj Wechselmann

Som svar direkt under Maj Wechselmanns replik skriver Expressens Karin Olsson att det visst finns bevis i sociala medier på att hon "delar pro-rysk desinformation och kända konspirationsteoretiker".

Hon fortsätter:

"Att hon hävdar att jag inte själv skrivit min artikel är ytterligare ett tydligt tecken på att Wechselmann knappast går att betrakta som en seriös debattör".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev