söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladets kulturprofil till Dagens ETC

Publicerad: 29 november 2022, 10:14

Martin Aagård går till Dagens ETC.

Foto: Daniel Larsson

Aftonbladet-profilen Martin Aagård går till Dagens ETC: ”Det är svårt att inte lockas av en tidning som på så kort tid gjort så stora avtryck”.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagens ETCNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Martin Aagård lämnar Aftonbladet där han tjänstgjort bland annat som biträdande och vikarierande kulturchef. Istället går han nu till tidningen Dagens ETC där han får rollen som kulturredaktör.

– Det är svårt att inte lockas av en tidning som på så kort tid gjort så stora avtryck med sina avslöjanden och sin granskande journalistik. En tidning som ärligt talat slår ett par viktklasser över sin egen. Att få jobba på en redaktion som är hungrig och växande är det som får mig att trivas allra bäst med det här jobbet, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Dagens ETC om uppbrottet med Kajsa Ekis Ekman: ”Behövde agera mycket snabbt” 

Hans nya läsare kan förvänta sig något oväntat och något annat än han tidigare har gjort – förhoppningsvis, förklarar han i pressmeddelandet:

– Kulturjournalistiken är meningsfull när den avslöjar var åsiktsbildningen i samhället sker. När den kan visa var berättelserna om oss som människor formas, oavsett om det är i anorexia-romanerna, i polisserierna, eller i Twitters styrelserum. Det är lätt att tro att kulturkrigets vindar mojnat, när vi lagt trumpismen bakom oss, säger han och fortsätter: 

– Men det är uppenbart att det är nu de stora attackerna mot kulturinstitutionerna sker. Jag vill skildra det genom kritik, reportage och granskningar av kulturområdet. Och vi ska definitivt jobba med poddar, som jag gjort på sistone. Hur mycket jag än älskar att skriva så är det allt fler medborgares förstahandsval av medium. Många har helt slutat läsa. Det är en story i sig. 

LÄS OCKSÅ: Aftonbladets Martin Aagård: ”Jag har fått sparken”

Han menar att kulturredaktionen ska vara en plats för ”radikala och moderna” diskussioner.

– Jag tror nämligen att kulturjournalistiken kan fånga de riktigt stora skeendena. Törs jag kalla det ”tidsandan”? Självklart ska den ska vara underhållande och förhoppningsvis blir någon förbannad. Journalistik handlar i grunden om att skildra konflikter. I värsta fall får man skapa dem själv.

LÄS OCKSÅ: Orvesto: Storökning för Dagens ETC och Skånskan 

Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC, kommenterar rekryteringen i pressmeddelandet:

– Martin Aagård till Dagens ETC. Det säger något om vad den här uppstickande, fortsatt ganska nystartande dagstidningen håller på att bli. Han är ett alldeles lysande namn som kulturredaktör. Det jag har sett genom åren, och jag har alltid läst Martin med stor behållning, är inte bara politiskt patos utan även förmågan att göra journalistik som är kreativ, experimentell och underhållande. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev