Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladets fackklubb kritiserar Nyheter24-värvning

Publicerad: 11 mars 2015, 09:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:10

Aftonbladet nyanställer trots att tidningen är mitt uppe i en omorganisation där flera medarbetare på tidningen riskerar att bli av med jobben. Nu riktar journalistklubben kritik mot ledningen.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Aftonbladet är, som Dagens Media tidigare berättat om, mitt inne i en omfattande omorganisation och flera mångåriga medarbetare har lämnat sina tjänster. Samtidigt rekryteras nya medarbetare externt till viral-redaktionen, trots att anställda på Schibsted Media inte fått besked om huruvida de ska bli av med sina jobb eller inte.

Tilltaget har väckt missnöje bland medarbetare på Aftonbladet som menar att det redan finns kompetenta medarbetare på redaktionen, anställda i bemanningsbolaget Schibsted Media, som skulle ha kunnat få tjänsterna.

Nu ställer sig Aftonbladets journalistklubb bakom kritiken. I ett mejl till medlemmarna som Dagens Media tagit del av ger klubbstyrelsen sin syn på hur rekryteringsprocessen gått till:

" Vi har många kompetenta medarbetare som jobbar hos oss i dag, som har gjort det under lång tid och som inom kort riskerar att förlora jobben – alltså våra kollegor i Schibsted Media. Att då mitt under pågående omorganisation göra en extern rekrytering, utan att först intervjua några Schibsted Media-anställda för tjänsten, har många tyckt varit fel. Styrelsen i Aftonbladets journalistklubb delar den uppfattningen".

Journalistklubben menar att det hela inte är kritik mot någon individ, utan ett strukturellt resonemang.

I ett tidigare mejl till Aftonbladets ledning har fackklubben på Schibsted Media ställt ett antal frågor kring rekryteringsprocessen, bland annat vilken kompetens som anställda på Schibsted Media saknar.

"Vi ser sociala medier som ett arbetsverktyg som en kompetent journalist snabbt kan lära sig använda, och som många av våra medlemmar redan använder sig av", skriver klubben bland annat.

Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén säger till Dagens Media att han tycker att det är rimligt att klubben har frågor om rekryteringsprocessen och att ledningen svarade på klubbens frågor inom två timmar.

– Jag har full respekt för att de har frågor kring det här, men vi har rekryterat den här medarbetaren för att personen hade den kompetens och erfarenhet och profil som efterfrågades. Vi är väldigt glada över rekryteringen som vi tror kommer att stärka Aftonbladets satsning på viralt.

Klubben anser att sociala medier är något som alla kompetenta journalister kan lära sig. Vad anser du om det?

– Det får stå för dem. Vi tycker fortfarande att den här medarbetaren hade just den profilen, kompetensen och erfarenheten som behövs på just den platsen. Alla som jobbar på Aftonbladet är duktiga, men har olika kompetenser. Jag har respekt för att det finns andra uppfattningar.

Kritiken från journalistklubben handlar också om att man mitt under omorganisationen rekryterar externt. Fredrik Lindén säger att alla anställda vid Schibsted Media hade möjlighet att söka tjänsten.

– Vi eftersökte den här kompetensen och erfarenheten och då uppstod tillfället att rekrytera extern. Jag har full respekt för den oro som finns nu när vi är inne i den här stora omställningen, det är högst naturligt, men i det här fallet valde vi att göra den här rekryteringen utifrån.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.