Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladets debattör var SD-anställd

Publicerad: 5 september 2016, 07:33
Uppdaterad: 5 september 2016, 07:42

Mysteriet med Aftonbladets försvunne debattör är löst. Bakom debattartikeln står en man som är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I Aftonbladet publicerades den 22 augusti under rubriken "Ge asylsökande och papperslösa rösträtt" en debattartikel som fick stor spridning. Den utgav sig för att vara ett svar på Sverigedemokraternas Kent Ekeroths förslag om att begränsa asylsökandes rätt att demonstrera.

Efter att den plockats bort från Aftonbladet Debatt gav den även upphov till en hel del spekulationer om huruvida debattören i fråga finns eller inte. Det visade sig bland annat att han inte var folkbokförd i Sverige.

– Att han inte är folkbokförd i Sverige är inget konstigt i sig. Det har uppstått en del frågetecken som vi inte lyckats reda ut ännu. Vi har inte lyckats få tag på honom, sade debattredaktören Petter Ovander till Dagens Media vid tillfället.

Nu har mysteriet klarats upp, då Aftonbladet i lördags avslöjade att debattören egentligen är en man vid namn Alexander Fridback som jobbar på Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm.

Alexander Fridback själv nekar dock till att vara upphovsmannen.

– Jag har möjligtvis läst artikeln. Men jag har ingen aning om vem som har skrivit den. Det stämmer helt enkelt inte. Antingen måste det vara en provokation eller så har ni missförstått allting, säger han till Aftonbladet.

Alexander Fridback har enligt Aftonbladet tidigare publicerat artiklar under psedonymen Egor Putilov, som i sin blogg putilov.se presenteras som frilansjournalist och före detta handläggare på Migrationsverket.

Under pseudonymen har han fått flera debattartiklar publicerade, i Dagens Samhälle, Svenska Dagbladet och även i Dagens Media i december förra året. Dessa debattartiklar är alla kopplade till frågor om invandring.

Anledningen till att han använder aliaset Putilov uppger han för Aftonbladet vara att han lever under hot, och att han behövt det för att kunna arbeta som journalist utomlands.

– Egor Putilov är min journalistiska pseudonym, som varit viktig att ha när jag arbetat i krigszoner som Egypten och Syrien, där jag blivit gripen. Då är det lätt att hamna i kläm om de googlar och ser vad man tidigare skrivit, under eget namn, säger han till Aftonbladet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.