Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladets debattartikel om "Råttzilla" är ett konstprojekt

Publicerad: 28 mars 2014, 13:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

"Råttnörden" Johan Lundins debattartikel om "monsterråttan" i Solna har både roat, rört och upprört Aftonbladets läsare. Nu kan Dagens Media berätta att det hela är en del av ett konstprojekt.


I debattartikeln riktar Johan Lundin, som driver råttnördssajten Ratpower, kritik mot hur medierna porträtterat jätteråttan från Solna, som blivit en världsnyhet.

" Bilderna på råttan i Solna är otroligt skärrande att se på för oss som har lärt känna råttor som individer genom att leva med dem. Alla råttor har starkt utvecklade personligheter och identiteter gentemot varandra och de människor de lär känna", skriver Johan Lundin.

I debattartikeln, där Johan Lundin presenteras som konststudent, argumenterar han också för att råttor inte är monster utan invidivider med egna visioner, önskningar och mål.

Under förmiddagen har många både skrattat och blivit förbannade över debattartikeln, samtidigt som många undrar om det hela inte bara är ett skämt.

Nu kan Dagens Media berätta att det hela är ett konstprojekt. Det berättar Johan Lundin själv när han får frågan om varför han skrev debattartikeln.

– För att vara helt ärlig är även sajten ett konstprojekt. Men samtidigt är allt jag skriver på allvar lika mycket som det är på skämt, säger han till Dagens Media.

Visste Aftonbladet om att debattartikeln var en del av ditt konstprojekt?

– Nej, de visste inte om det från början men jag tror att det framgick genom min e-postadress eftersom att jag har Konstfack som domän.

Reagerade de på det?

– De frågade mig om det var ett skämt eller om jag menade allvar och då övertygade jag dem om att det här absolut inte är ett skämt för mig. Samtidigt spelar jag såklart på humorn.

Är mediernas rapportering kring jätteråttan ett problem på riktigt tycker du?

– Ja. Alltså, det finns så mycket värre problem men som konstnär kan jag med hjälp av konkreta exempel och små detaljer lyfta fram stora frågor och ge folk en tankeställare.

Johan Lundin berättar att han drog igång ratpower.se i samband med att han i tonåren skaffade sina första tamråttor. Sedan han började plugga på Konstfack för tre år sedan har han dock sett sajten som ett konstprojekt.

– Jag gillar att jobba med frågor som handlar om identitet, genus och samhällsstrukturer. Det är därför jag skrev den här debattartikeln, för att jag tror att den kan göra en stor skillnad i hur vi ser på varandra, på andra arter och på hela livet.

Hur menar du?

– Genom att ta upp frågor om råttors behov och känslor kan det bli lätt att dra paralleller och göra jämförelser med människors behov och känslor. Det är många som skriver till mig och frågar hur man vet om deras råttor är lyckliga. Då brukar jag svara med en fråga; "hur vet man att någon är lycklig? och vad är lycka?", säger han och fortsätter:

– I de här svaren ryms det så mycket stora frågor. Just den här debatten handlar mycket om vad ett monster är. Vem kallar man för monster och varför gör man det? Specisism handlar om att man hyser ett förakt mot en annan art. Det kan man se i relation till rasism som är förakt mot en annan ras vilket är mer välkänt.

Vad vill du säga till dem som tror att det här är ett skämt?

– Att det verkligen inte är ett skämt, även om jag kan se humorn i det. Humor och allvar får gärna gå hand i hand, det är så vi kan prata om de stora problemen. I första versionen av debattartikeln nämnde jag andra exempel som hat mot invandrare i Sverige och homosexuella i Ryssland men Aftonbladet valde att ta bort det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det var ett bra val. Jag tror ändå att man kan relatera till andra områden där det finns problem. Det här handlar om ett stort hat som man blåser upp över hela världen och jag tycker att det är fruktansvärt onödigt.

Natalia Kazmierska är debattredaktör på Aftonbladet och hon berättar att det var Aftonbladet som tog kontakt med Johan Lundin.

" Vi förstod att han var Konstfack-student och ställde frågor om hans råttintresse var på allvar. Jag bad honom uttryckligen lyfta fram humorn i hela den här bizarro-historien. Sedan var hans text så bra att vi ville köra den oavsett!", skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News