Dagspress
Aftonbladets analsex-experiment – en känga till Gunilla Herlitz
Publicerad: 8 oktober 2014, 11:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26
För att visa att klick- och delningshysterin i branschen är primitiv lanserar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ett experiment. Syftet är att kritisera konkurrenten Bonnier.
DT
Dante Thomsen
I dag stod det klart att Bonnier väljer att lägga ner GT:s och Kvällspostens kultur- och ledarredaktioner.
Istället ska tidningarnas kulturmaterial komma från Expressen och från frilansare.
Beskedet har under dagen väckt starka reaktioner och en av dem som är kritiska är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.
Hon menar att Bonnier, som äger Expressen, GT och Kvällsposten, bara bryr sig om klick och delningar och att bevakningen av exempelvis Västsveriges kulturliv inte har något egenvärde för koncernen. Hon levererar också hård kritik mot branschens klick- och delningshysteri.
" Jag kan ta ett mig närstående exempel på hur det skulle se ut om vi lät oss styras av antal klick. För några år sen publicerade Aftonbladet Kultur en pytteliten notis om jag minns inte vad, men där ordet ”analsex” hamnade i rubriken. Det är fortfarande vår mest klickade text. Om jag ville ha lika många läsare till den här texten skulle jag sätta dit ordet igen i rubriken", skriver Åsa Linderborg i en krönika.
För att stärka sin tes lanserar nu Aftonbladet Kultur ett experiment där Åsa Linderborgs krönika kommer att läggas ut i två versioner. En med "analsex" i rubriken och en utan.
Syftet är att mäta vilken av rubrikerna som drar mest klick och på fredag kommer Åsa Linderborg att skicka resultatet till Gunilla Herlitz, chef för affärsområdet News Sweden och vd på Expressen, DI och DN.
– Jag tycker att den här klickhysterin är så primitiv. Det här experimentet blir ett exempel på det, säger Åsa Linderborg till Dagens Media.
Varför ska du skicka resultatet till Gunilla Herlitz?
– För att det är hon som håller på att orkestrera om innehållet i svensk media fullständigt. Hon är en av Sveriges absolut största makthavare och har ett så stort inflytande över svensk journalistik att man häpnar, säger hon och fortsätter:
– Enkelt uttryckt är det hon som håller i yxan, men det är hela tiden de enskilda chefredaktörerna som får stå till svars och implementera alla beslut.
På sociala medier har experimentet fått mycket positiva reaktioner från personer både från höger- och vänstersidan.
– Det finns en desperation i hela branschen, det är så sorligt. Även tystnaden inom Bonnierkoncernen är sorglig. Nu är det lätt för mig som sitter i ett mediehus med en annan ägare att hålla på med den här typen av journalistik men jag tycker faktiskt att det borde finnas en större ryggrad. Bonniers publicister borde säga ifrån, säger Åsa Linderborg.
Ställningen hittills då? I skrivande stund leder analsex-rubriken med 600 procent.
– Det värsta är att vi kanske har kommit på lösningen på alla tidningars problem, säger Åsa Linderborg och skrattar.
Nu blir det analsex i alla rubriker?
– Precis.
LÄS ÄVEN: