Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladetjournalister förhörda i mordutredning

Publicerad: 16 April 2010, 08:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Dagensmedia.se kan avslöja att en reporter och en fotograf från Aftonbladet hörts i mordutredningen kring Linda Chen.


Just nu pågår rättegången mot den mordmisstänkte Mats Alm i tingsrätten i Falun. Alm misstänks ha mördat sin fästmö Linda Chen och därefter försökt bränna upp det dumpade liket.

Mordutredningen har rönt stort intresse och både Expressen och Aftonbladet har rapporterat ingående från polisutredningen och rättegången.

Dagensmedia.se kan avslöja att två journalister från Aftonbladet förhörts av polisen i samband med den omfattande utredningen.

Innan Mats Alm gripits som misstänkt för mordet framträdde han i flera medier. Ett av Aftonbladets reportage byggde på en rekonstruktion av den “sista” bilfärden Mats Alm uppger att han gjort med sin blivande hustru Linda Chen, kort före hennes försvinnande.

Den rekonstruerade bilfärden har intresserat polisens utredare som förhört en reporter och en fotograf från Aftonbladet.

Uppgifterna bekräftas av Aftonbladets redaktionschef Magnus Ringman.

“Frågorna kretsade kring deras iakttagelser och Mats Alms berättelse. Ett förhör genomfördes per telefon”, skriver Magnus Ringman i ett mail till Dagensmedia.se.

Magnus Ringman berättar även att tidningens medarbetare biträddes av en advokat under förhören med mordutredarna.

Tidigare har Dagensmedia.se rapporterat om hur Aftonbladets Magnus Sundholm kallades till ett edsvuret förhör kring vad han skrivit om i samband med skilsmässan mellan Paul och Anna Anka.

Företeelserna är till sin karaktär fundamentalt olika men väcker ändå frågor kring hur journalister ska förhålla sig till sina källor - vare sig det handlar om Hollywoodmiljoner på spel i en bitter skilsmässa eller ett mordfall.

I polisförhören med Aftonbladets personal kring Linda Chen-mordet beslutades att vissa källskyddande åtgärder skulle vidtas.

“På grund av källskyddet lämnade vi inte ut bandinspelningen som gjordes i samband med reportaget.”, skriver Magnus Ringman i sitt mejl till Dagensmedia.se.

Aftonbladetreportern i fråga arbetar numera på Expressen.

– Jag har informerats om att en av våra reportrar har förhörts i Mats Alm-utredningen, för ett reportage som gjordes när hon arbetade på Aftonbladet, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Thomas Mattsson konstaterar att det inte är helt ovanligt med journalister som förhörs i olika utredningar.

 – Det händer då och då att Expressens journalister kallas till förhör också i Sverige. Exempelvis polisförhördes en annan reporter nyligen om Auschwitz-kuppen, och berättade då att Expressen uppmanade den misstänkte huvudmannen att omedelbart kontakta Interpol för att reda ut stölden, säger Thomas Mattsson som även han reflekterat över att källskyddsfrågor kan komplicera hur journalister ska förhålla sig till myndighetskrav på förhör.

– Det är viktigt att poängtera att vi tar mycket allvarligt på källskyddet, vi lämnar aldrig ut uppgifter som kan riskera uppgiftslämnare. När en reporter nyligen åkte på ett utlandsreportage för grävgruppen hade han exempelvis med sig en tom dator utan information om fallet, för den eventualitet att lokala myndigheter skulle låta frihetsberöva honom och ge sig på att titta i hans Mac, säger Thomas Mattsson.

Det är oklart vad förhöret med Aftonbladetjournalisterna exakt tillförde utredningen kring Linda Chen-mordet. Förhören finns inte med i den del av förundersökningen som presenteras i åtalet.

Det behöver dock inte innebära att journalisternas svar varit oanvändbara för mordutredarna. Svaren kan tillexempel ha bidragit till att ge polisen andra uppslag i utredningen kring Mats Alm.

STAFFAN ERFORS

red@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.