Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladetchefens erbjudande: ”Plocka tallrikar på vår fest"

Publicerad: 8 januari 2013, 09:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Aftonbladets medarbetare erbjuds att få komma på årets stora kulturfest – för att bära ut sopor och korka upp vin.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Om en knapp vecka har Aftonbladet Kultur sin stora årliga fest, som av kulturchefen Åsa Linderborg beskrivs som ”den roligaste i branschen, den som alla vill gå på”.

Bland annat delas Aftonbladets litteraturpris, Axel Liffner-priset samt det relativt nya påfundet ”Hummerkniven” ut.

Alla Aftonbladets journalister, fotografer och redigerare får dock inte plats. Men de som kan tänka sig att agera serveringspersonal kan få släppas in i kulturelitens finrum.

I ett mejl som skickats till Aftonbladets medarbetare skriver kulturchefen Åsa Linderborg:”Nu har du en chans att få vara med! Vi behöver nämligen hjälp: plocka tallrikar, blanda grogg, korka upp vin, konversera branschfolk, kasta sopor”, skriver hon i mejlet.

Någon lön blir det inte tal om.

”Har du lust att hjälpa till? Vi bjuder på mat, dryck och legender att berätta vidare".

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling konstaterar att det inte låter som någon redaktionell arbetsuppgift och att han därför inte har några formella invändningar förutsatt att upplägget är frivilligt.

– Men om jag själv jobbade där skulle jag nog själv reagera på ett sådant brev. Jag skulle inte tycka att det var något för mig, säger han till dagensmedia.se.

Internt på Aftonbladet har vissa anställda blivit förvånade av erbjudandet att på nåder få gå på fest med kultureliten mot att i gengäld servera och bära ut sopor.

– Det låter inte som någon gruppstärkande aktivitet, säger Jonas Nordling.

Åsa Linderborg ser dock inget konstigt med erbjudandet.

– Det är inte så att vi beordrar folk att göra något. Det är en chans att helt frivilligt få vara med och hjälpa till och vara med när Aftonbladet Kultur har en jätterolig fest, säger hon.

Är det inte lite förnedrande för Aftonbladets journalister att behöva servera och bära ut sopor för att få gå på er fest?

– Är du dum? Hur skulle det kunna vara det?, frågar Åsa Linderborg och fortsätter:

– Man kan se det som en kollegial handling. Om du skulle tycka att det är förnedrande att hjälpa dina kompisar när de har fest får det stå för dig.

Det är alltså inte ett led i Schibsteds sparstrategi att använda egna medarbetare istället för att hyra in serveringspersonal?

– Nej verkligen inte. Det har alltid varit så att Aftonbladet Kultur gör sina egna fester. De är inte stiffa, som vissa andra mediehus fester, utan andas ett visst mått av bohemeri. Det är frikostigt med mat och dryck. Vi smyckar alltid lokalerna själva och gör allt själva, precis som i vår monter på bokmässan. Det är en del av Aftonbladet Kulturs varumärke, att vi litar på oss själva och gör vad vi vill.

Tidigare år har bland annat anställdas barn samt deras kompisar hjälpt till med serveringen.

De fyra platserna som "volontärer" på årets fest ska enligt Åsa Linderborg redan ha blivit paxade.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.