Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladetchefen till attack mot Guillous krönika – i Aftonbladet

Publicerad: 24 Februari 2015, 07:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson kritiserar Jan Guillous krönika – som ifrågasätter judars oro som ”lögnaktig”.


Ämnen i artikeln:

Karin PetterssonJan GuillouAftonbladet

Terrordåden i Paris och Köpenhamn har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att uppmana Europas judar att komma till Israel. Uppdrag granskning undersökte nyligen antisemitismen och ”judehatet i Malmö”. Förra veckan tvingades Sveriges radio att be om ursäkt efter att ha frågat Israels ambassadör om vilket ansvar judarna själva har för den växande antisemitismen.

Debatten om antisemitismen i Europa och Sverige är högaktuell.

I söndags publicerade Aftonbladet en text, där tidningens högprofilerade krönikör Jan Guillou – under rubriken ”Den svenska politiska debattens helvetesrum” – menade att det stora problemet istället är rasism riktad mot muslimer och araber.

”Man har posterat stridsutrustade specialpoliser med särskilt häftiga tyska kulsprutepistoler utanför landets synagogor och judiska skolor. Samtidigt dånar en våldsamt aggressiv debatt på landets liberala ledarsidor om antisemitismen i Sverige. Inte, således, om den dominerande formen av svensk rasism som riktar sig mot araber och muslimer. Nu, mina damer och herrar, träder vi in i den svenska politiska debattens helvetesrum. Ty varje försök att analysera eller förstå mekanismerna bakom denna uppochnedvända ordning utlöser traditionellt nya avgrundsvrål från liberalerna”, skrev Jan Guillou.

Han anklagade även Willy Silberstein och Paulina Neuding, som både har vittnat om att judar i Sverige har påverkats av antisemitism och funderar på att lämna landet, för att ljuga.

Vi tar ett djupt andetag och tänker efter. Mest sannolikt är förstås att Willy Silberstein och Paulina Neuding bara ljuger, fast med gott uppsåt”, skrev Guillou.

Nu får han mothugg, av den egna tidningens politiska chefredaktör Karin Pettersson. I en ledare ifrågasätter hon starkt Jan Guillous resonemang.

”I stället för att solidarisera sig med rädslan hos de utsatta, väljer han att ifrågasätta den som lögnaktig och ironisera över den. I stället för att bry oss om hatet mot judar, menar han, bör vi fokusera på hatet mot muslimer eftersom det är mycket mer utbrett. Detta ’i stället’ är det riktigt farliga med Guillous text”, skriver Karin Pettersson och fortsätter:

”Det Guillou gör är att be oss välja. Anser man att det finns ett utbrett hat mot muslimer i Sverige kan man inte samtidigt oroa sig för växande antisemitism. Problemet är att förlorarna i en sådan ekvation i första hand är de grupper som själva är utsatta för rasism.”

Guillous text kritiseras även av DN:s ledarskribent Amanda Björkman. Under rubriken ”Guillou hånar judars oro” skriver hon:

”Judar som ljuger, driver kampanjer och förolämpar sitt eget land. Med sådant fyllde Jan Guillou sitt spaltutrymme i söndagens Aftonbladet. Guillous konspiration går ut på att den rädsla judar just nu ger uttryck för i själva verket är en ’kampanj’ med mål att framställa Sverige som ett antisemitiskt snarare än islamofobiskt land."

Även Svenska Dagbladets Harry Amster är kritisk. Han kallar krönikan "hårresande och en förlolämpning".

”När judar över hela Europa vittnar om att rädslan för antisemitism ökat det senaste året så vet Jan Guillou att det har den inte alls. Ett klassiskt sätt att förminska människor på.”

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.