Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet stäms på 170 000 kronor

Publicerad: 4 november 2011, 10:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

Kristina Holmström – vän till den man som misstänktes ha kidnapppat sina barn från ett övervakat besök på Junibacken i Stockholm förra året – stämmer Aftonbladet och Jan Helin, kan dagensmedia.se avslöja.


När kidnappningsdramat på Junibacken uppdagades i oktober förra året orsakade det en mediestorm. Aftonbladet drog på rejält med rubriker som "Jagade" och "Så planerades flykten".

I samband med rapporteringen använde Aftonbladet en bild på mannen, som hämtats från Facebook.

Sedan dess har Kristina Holmström, som tagit bilden på mannen, fört en enveten kamp mot Aftonbladet. I flera artiklar på Newsmill har hon bland annat anklagat Aftonbladet för bildstöld och för rasism.

Nu stämmer hon också Aftonbladet och tidningens ansvarige utgivare Jan Helin, kan dagensmedia.se avslöja.

Totalt sett yrkar Kristina Holmström 101 760 kronor i skadestånd och 17 640 kronor för den bildpublicering hon anser vara olovlig. Dessutom kräver hon tidningen på 12 029 kronor i ränta samt på rättegångskostnaderna som till dags dato uppgår till 49 450 kronor.

– Jag har sagt till dem flera gånger att de inte får använda mina bilder, men trots det så har de inte tagit bort dem. Aftonbladet har kört sitt race trots och trott att de kan göra som de vill, men stöld är inte okej, säger Kristina Holmström till dagensmedia.se.

Nyligen klandrade Pressens Opinionsnämnd Aftonbladet för publiceringen. Det är också det som fått Kristina Holmström att stämma tidningen.

– Jag har gått och funderat på det under en längre tid och när de blev klandrade så bestämde jag mig.

Vad har du för förhoppningar om att vinna den här tvisten?

– Självklart hade jag inte stämt dem om jag inte visste att det som de har gjort är olagligt.

När dagensmedia.se når Jan Helin känner han inte till att Kristina Holmström stämmer tidningen.

– Nej, det känner jag inte till. Vi får sätta oss in i det här och sedan ta kontakt med henne. Det är den enda kommentaren jag kan ge i nuläget, säger han.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.