måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet ska öka mångfalden i branschen med mentorprogram

Publicerad: 4 april 2022, 12:16

Joella Kalala är en av adepterna i mentorprogrammet som Fanzingos journalist-projekt Unga korrespondenter startat tillsammans med Aftonbladet.

Foto: Pressbild

Aftonbladet lanserar ett mentorprogram för unga personer tillsammans med Fanzingo. Syftet är att öppna dörrar för underrepresenterade grupper och öka mångfalden: ”Det kan bli utvecklande för oss som mediehus”, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef, på Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Aftonbladets samarbetspartner, Mediehuset Fanzingo, driver sedan tidigare projektet Unga korrespondenter och riktar sig till unga vuxna i åldern 18 till 25 som har växt upp i underrepresenterade områden. 

– Att få en mentor på en av Sveriges största tidningar är en unik möjlighet för våra unga korrespondenter, säger Ellen Tejle, vd på Fanzingo. 

LÄS OCKSÅ: Lena K: ”De fem tuffaste åren i Aftonbladets historia” 

Åtta personer har hittills antagits till mentorprogrammet. För Aftonbladet är mentorprogrammet ett sätt att ”långsiktigt bidra till ökad mångfald i mediebranschen”, skriver tidningen i ett pressmeddelande.

– Men det kan också bli utvecklande för oss som mediehus, både för enskilda medarbetare som blir mentorer och för redaktionen. Att få möta unga journalister som är i början på sina karriärer och som bidrar med andra perspektiv än de vi är vana vid är i sig väldigt bra, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare.

”Vi har haft fina samtal”

Samarbetet har pågått sedan hösten 2021 och under 2022 kommer fler personer att tas in i programmet. Varje adept söker till programmet på sina specialintressen och matchas sedan med en passande medarbetare på Aftonbladet. I dag finns mentorer och adepter som samarbetar kring allt från grävjournalistik till bildredigering och live-tv, skriver Aftonbladet. 

LÄS OCKSÅ: Så mäter Aftonbladet journalistisk framgång 

En av de som antagits är Joella Kalala, 21 som vid sidan av mentorprogrammet på Aftonbladet studerar på Biskops Arnös författarskola. 

– Jag och min mentor, kulturredaktör Anna Andersson, har under våra träffar pratat om skrivkramp, hur man utvecklar ett eget journalistiskt språk och hur kulturjournalistiken skiljer sig mellan storstad och småstad. Vi har haft fina samtal och jag känner att jag får en fördjupad förståelse för kulturjournalistiken och vägen dit. För mig som inte vuxit upp i en kulturfamilj, har det varit givande att prata med en vuxen, utöver ens vänner, om kultur, säger Joella Kalala i pressmeddelandet.

Enligt Fanzingos vd är Joella Kalalas beskrivning av mentorprogrammet det hon vill att Unga korrespondenter ska vara.

– Vi vill jobba på handfasta, praktiska sätt för att våra unga ska få in en fot på de arbetsplatser de drömmer om. Väl där kommer de att bidra med perspektiv, energi och idéer som jag tror att branschen är i stort behov av, säger Ellen Tejle. 

LÄS OCKSÅ: Aftonbladets nyhetsbevakning uppfattas mer vänster än neutral 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev