Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet-serie om judar ej hets mot folkgrupp

Publicerad: 3 September 2014, 11:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Den kritiserade seriestrip som Aftonbladet av misstag publicerade i början av augusti är inte hets mot folkgrupp. Det anser Justitiekanslern.


Dagens Media har tidigare berättat om den hårda kritiken mot den aktuella Arne Anka-serien, som publicerades på Aftonbladets humorsajt Helt Normalt.

I serien säger en ortodox jude bland annat att Hitler gasade fel judar, vilket fick flera personer att anklaga Aftonbladet för antisemitism.

Serien, som ritats av Charlie Christensen, anmäldes också för hets mot folkgrupp.

Men enligt JK, som hänvisar till Dagens Medias artikel, utgör serien inte hets mot folkgrupp.

Anledningen är att serien är avsedd som satir. Dessutom poängterar JK att serien avpublicerades så fort Aftonbladets nöjeschef Tobias W Lindner fick information om att den låg ute.

" Det ligger i satirens natur att dess uttryck ibland kan vara stötande. Att så varit fallet här styrks av de reaktioner som publiceringen föranledde. Detta medförde då att den ansvarige nöjeschefen omedelbart såg till att den aktuella strippen avpublicerades. Med beaktande härav och mot bakgrund av de ovan angivna utgångspunkterna avseende yttrandefrihetens räckvidd bedömer jag att det anmälda uttalandet inte kan anses innefatta hets mot folkgrupp", skriver JK.

Charlie Christensen har själv kommenterat uppståndelsen kring serien på sin Facebook-sida.

Där skriver han bland annat att han gjorde teckningen i affekt och att responsen på serien inte alls blev den han eftersträvade.

" Jag var mycket arg över hur kriget fördes, jag ville att den skulle vara elak och effektfull, men enbart riktad mot den nuvarande israeliska regeringens utrikespolitik, den var aldrig riktad mot judar eller judendom. Men kanske var serien klumpig, många har uppfattat den som antisemitisk och ett uttryck för judehat. Ingenting kunde vara mig mer främmande, och jag ber verkligen om ursäkt till de människor vars känslighet jag kan ha sårat", skriver han och fortsätter:

" En satirteckning som kan missförstås är helt verkningslös, eftersom läsarens uppmärksamhet riktas mot tecknaren, istället för det som teckningen är menad att handla om. Jag kommer därför aldrig mer att publicera bilden, varken på internet eller i något album. Som tecknare av Arne Anka vill jag retas, störa och stämma till eftertanke, inte förolämpa. Därför känns det bedrövligt att förknippas med verkliga antisemiter".

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.