Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet.se förlikas med Härenstams älskarinna

Publicerad: 27 Augusti 2009, 09:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Aftonbladet.se har nått en förlikning med kvinnan som pekades ut som Magnus Härenstams älskarinna.


Den kvinnliga journalisten, som i dag är 52 år, hamnade i den mediala hetluften efter att Magnus Härenstam berättat om deras kärleksaffär.

Både Expressen och Aftonbladet publicerade för ett antal år sedan öppet brev där Magnus Härenstam avslöjade affären. Han skrev dessutom om hur han uppfattade att älskarinnan pressat honom på pengar. Detta efter att Hänt Extra publicerat flera privata bilder på paret.

Expressen publicerade sedermera en ursäkt efter att kvinnan framhållit att uppgifterna var grovt felaktiga, kränkande och missvisande.

”Expressen, som inser att publiceringen har kränkt henne djupt, har full förståelse för hennes reaktion och ber förbehållslöst om ursäkt”, skrev tidningen i februari 2006.

Journalisten har även drivit en kamp för upprättelse mot Aftonbladet och nådde i början av 2008 en förlikning angående uppgifterna publicerade i papperstidningen. Men fortfarande fanns, enligt journalistens stämningsansökan, komprometterande uppgifter om henne kvar på Aftonbladet.se.

I dag skulle hon möta Kalle Jungkvist, Aftonbladet Nya Mediers dåvarande chefredaktör, i Stockholms tingsrätt. Journalistens kravlista var förjande:

• Att hon skulle ersättas med skadestånd om 300.000 kronor plus ränta.

• Att Aftonbladet.se skulle publicera tingsrättens dom på Aftonbladet.ses förstasida under lika lång tid som de kränkande uppgifterna varit tillgängliga där.

• Att Aftonbladet Nya Medier skulle ersätta hennes rättegångskostnader.

Men rättegången ställdes in. Den 19 augusti meddelade Aftonbladet Nya Mediers advokat Peter Althin att parterna nått en förlikning.

Journalisten vill inte berätta hur uppgörelsen ser ut.

– Jag har inga kommentarer till det, säger hon till Dagensmedia.se.

I stämningsansökan påpekas att kvinnan inte är en offentlig person och att hon "ska vara omgärdad med ett adekvat skydd från publicitet som kränker hennes integritet”.

Förutom själva grundartikeln ska hänvisningar till journalisten, samt bilder på henne, ha publicerats vid ett flertal tillfällen då Aftonbladet.se har skrivit om otrohet samt i anslutning till en läsaromröstning på samma tema. Aftonbladets publicering har tidigare även klardrats av Pressens Opinionsnämnd.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.