Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet.se firar 18 år med specialbilaga

Publicerad: 24 Augusti 2012, 15:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:13

I morgon fyller aftonbladet.se 18 år. Det firar tidningen med att ge ut en specialbilaga om sajtens historia.


Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet.seAftonbladet

Den 25 augusti 1994 lanserades aftonbladet.se. Då med en server som stod på Journalisthögskolan. I dag, 18 år senare, är det Sveriges största nyhetssajt.

– Ingen fattade vad internet var för något. Vi hade en rejäl tur att vi hade några eldsjälar som brann för att göra kvällstidning på internet, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin till dagensmedia.se.

För att fira att tidningen "blivit myndig" – och att lanseringen av tidningens nya sajt närmar sig – gör Aftonbladet i morgon en extrabilaga som en tredje rygg.

– Det har varit roligt att få göra en printbilaga som en slags bugning till nätet.

I bilagan får läsarna bland annat får ta del av artiklar om sajtens uppkomst, topplistor och intervjuer med aftonbladet.ses skapare.

– Det finns en hel del roliga saker i bilagan som går tillbaka i historien. Bland annat beskriver aftonbladet.ses "founding father" Bosse Hedin hur nyckeln till att lyckas med sajten var att man inte började i den tekniska änden. Det var kvällstidningsmänniskor som var besatta av att göra en kvällstidning på nätet. Det är fortfarande en ledstjärna för oss och en viktig förklaring till varför vi har blivit så stora.

Att fira just 18-årsdagen var ett givet val.

– Man kan säga att tidningsmänniskor ofta är besatta av att beskriva en tidnings själ. Det ligger någonting i det där och 18 är en intressant ålder. Det finns uppenbara paralleller mellan aftonbladet.ses utveckling vid en människas utveckling, säger han och fortsätter:

– Man börjar som en gullig ostyrig unge, sedan blir man en orolig tonåring i jakt på en identitet. En liten tid var man en kostnadskrävande och odräglig ynglig. Nu kan vi konstatera att aftonbladet.se står myndig, odödligt naiv och urstark.

Förutom bilagan gör tidningen också en undersajt om aftonbladet.ses historia.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.