Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet publicerade fotografens bild från 2007 som ny läsarbild: "Helt klart ett misstag"

Publicerad: 2 December 2015, 13:28
Uppdaterad: 8 December 2015, 21:14

Frilansfotografen Patrick Persson fick se sin åtta år gamla bild publiceras som läsarbild i Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den 22 november publicerade aftonbladet.se en läsarbild som skulle föreställa snökaoset på E6-an vid Löddeköpinge. Bilden visade privatpersoner som försöker få loss sina bilar från snömassorna, och fanns även publicerad i Aftonbladet söndags papperstidning.

Problemet var bara att bilden egentligen inte alls kom från en läsare, utan från frilansfotografen Patrick Persson, som redan år 2007 tog bilden, på ett helt annat ställe.

Patrick Persson, som är bland annat jobbar för Sydsvenskan, säger till Dagens Media att det är någonting som riskerar att ske allt oftare, om tidningarna hanterar läsarbilder för lättvindigt.

– Det är något som man nästan får räkna med när tidningar inte granskar tillräckligt noga vart läsarbilderna kommer ifrån. Men jag tror att folk inte riktigt förstår faran med det. Om bilden hade föreställt någonting allvarligare, som till exempel en trafikolycka, riskerar en sådan publicering att urholka både min och tidningens trovärdighet, säger Patrick Persson.

Personligen anser han att tidningar bör vara väldigt restriktiva med att använda läsarbilder.

– Från tidningarnas sida handlar det såklart om att det är billigt och ett bra sätt att skapa interaktion med läsarna, men det kan vara förödande för en tidning om man publicerar läsarbilder som organisationer egentligen står bakom. Jag tycker därför att sådana bilder endast ska användas i nödfall. Risken man tar för att på det här sättet komma billigt undan är stor, fortsätter Patrick Persson.

När Patrick Persson upptäckte att hans gamla bild publiceras som en läsarbild i Aftonbladet, tog han kontakt med tidningen som direkt plockade ned den från sajten. När det gällde papperstidningen var det dock redan för sent, och bilden publicerades i Aftonbladet söndag.

Mats Strand, bildredaktör på Aftonbladet, säger till Dagens Media att man i det här fallet brast i sina rutiner kring hanteringen av läsarbilder.

– Vi har ett system för hur vi hanterar läsarbilder, och vi tar alltid i kontakt med avsändaren via antingen telefon eller mejl och frågar om personen har tagit bilden själv, när den togs och hur det gick till. När det gällde den här bilden lyckades vi inte få tag på läsaren och valde att publicera, vilket helt klart var ett misstag från vår sida, säger Mats Strand.

På Aftonbladet betalar man vanligtvis ut runt 500 kronor för bilder från läsare som publiceras. Mats Strand menar att det ibland händer att folk medvetet försöker lura tidningen när det gäller läsarbilder.

– Vi har ett gott inflöde av läsarbilder till Aftonbladet, och ibland brister det helt enkelt. Det är svårt att skydda sig från folk som har som avsikt att lura en.

Har det hänt tidigare att ni publicerat en läsarbild som egentligen tillhörde en professionell fotograf?

– Jag känner till en gång tidigare, för ett flertal år sedan, då vi blev kontaktade av en fotograf från en landsortstidning som hade fått sin bild felaktigt publicerad som en läsarbild. Då hade vi gjort alla rätt och pratat med läsaren i fråga som hävdat att bilden tillhörde läsaren. Vi redde ut det och betalade ersättning till fotografen.

Mia Karlsvärd, som är ordförande för Pressfotografernas klubb, skulle gärna se en förändring av hur tidningar skriver byline vid läsarbilder.

– Jag tycker att vi bör diskutera att man anger bilder med "läsarbild" som byline. Det är bättre att ange personens namn, och efter det skriva att det är en läsarbild. På så sätt skulle man kunna få bättre kontroll över bilderna. Det ökar båda tidningarnas trovärdighet och kravet på de som tagit bilderna. Men jag har bara sett något enstaka fall av att bilder tagna av professionella angetts som läsarbild, så jag ser det inte som ett växande problem, skriver Mia Karlsvärd i ett mail till Dagens Media.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.