Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet-profilen Karin Pettersson om att hon är mäktigare än ministern: "Helt rimligt"

Publicerad: 8 November 2014, 05:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Efter en framgångsrik valrörelse med regeringskifte och vänstersväng omnämns Karin Pettersson som Sveriges mäktigaste medieprofil. Men Aftonbladets politiska chefredaktör lyfter hellre fram redaktionen före sig själv.


Ämnen i artikeln:

Karin PetterssonFokusAftonbladet

I tidningen Fokus senaste nummer listas Sveriges 100 mäktigaste personer. På plats 46 hamnar Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson, högst av alla medieprofiler i landet. Hon gör därmed ett rejält kliv framåt från förra året då hon landade på plats 63.

Enligt Karin Pettersson själv förklaras framgången av det ökade politiska intresset i samband med valåret samt av hennes redaktions kollektiva kämpainsats.

– Vi lyckades identifiera ett antal frågor som människor tyckte var viktiga och som många blev arga på. Jag ser det som ett gott betyg åt den opinionsjournalistik vi bedriver, säger hon till Dagens Media.

Din egen roll då?

– Att jag har synts mycket bärs upp av gruppen. Jag är stolt över vårt arbete. Självklart tar jag också åt mig en del av äran.

With great power comes great responsibility, brukar Spindelmannens farbror Ben säga. Hur ser du på ditt ansvar?

– Eftersom vi är en stark röst är det viktigt att vi kan svara på varför vi tycker som vi gör. Men jag ser det också som ett ansvar att finnas i alla kanaler och att vara i dialog med våra läsare. Opinionsjurnalistk handlar inte bara om att producera text utan också om att delta i samtalet.

Enligt Fokus har Karin Pettersson förtjänat placeringen för att hon i valrörelsen lyckats driva Socialdemokraterna åt vänster. Att hon numera även har ett gäng kompisar som bänkat sig i Rosenbad gör inte hennes inflytande mindre, skriver tidningen.

– Vi har skrivit mycket om klassiska vänsterfrågor som kanske inte syns så mycket i S-retoriken men som är en del av deras tradition. Så vi har absolut legat till vänster om partiet. Det har varit svårt att ligga någon annanstans, säger Karin Pettersson.

Bakom sig på listan har hon minst sagt välkända namn. Hon klår både kronprinsessan Victoria (47) arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (48) och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski (55). Något som Karin Pettersson har ett kort och koncist svar på:

– Det känns helt rimligt.

Även den egna chefen Jan Hellin (86) får se sig omsprungen. Men det har sina förklaringar, menar Karin Pettersson.

- Så som jag tolkar det handlar listan om makten över det politiska samtalet. Gjorde man en lista över de mäktigaste personerna i mediebranschen skulle jag inte ha en chans.

Nog om detta. Vad händer i helgen?

- Jag ska vara med mina barn, hjälpa mamma med flyttlådor och tänka stora tankar.

Lyssna på Karin Petterssons soulhelg-lista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:7xTxjOvVmcqYqRbRCCg3bw" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.