Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet om Sverigedemokraternas bojkott: "Vi har uppträtt respektfullt mot Jimmie Åkesson"

Publicerad: 23 mars 2015, 13:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Sverigedemokraterna är upprörda över att en reporter från Aftonbladet försökt få en kommentar från Jimmie Åkesson.


Flera medier, bland dem Expressen som var först med nyheten, rapporterar i dag att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som varit sjukskriven sedan oktober, gör comeback.

Nyheten ska enligt flera medier presenteras under 21.00 nu på fredag, då Jimmie Åkesson medverkar i "Skavlan" i SVT. En timme senare har SD även kallat till en presskonferens.

I söndags ska en reporter från Aftonbladet ha sökt Jimmie Åkesson för en kommentar och nu rasar Sverigedemokraterna.

" Jimmie Åkesson är sjukskriven sedan november. Det är av yttersta vikt att alla medieredaktioner respekterar att skälet är ett medicinskt tillstånd som fordrar vila och frånvaro från arbete. Samtliga aktörer vi varit i kontakt med har också försäkrat att de inte kommer att göra några påstötningar mot Åkesson under tiden för sjukskrivningen.

Under söndagen försökte en reporter från Aftonbladet trots detta att ta kontakt med Jimmie Åkesson i hans hem. Förfarandet är oacceptabelt och vi har fått besked från Aftonbladet om att det inte ska hända igen", skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD hävdar nu att man som straff tänker bojkotta Aftonbladet under de närmsta veckorna.

– Att som journalist göra hembesök hos en person som är sjukskriven för utmattningssyndrom är ett lågvattenmärke, även för en kvällstidning. Den typen av aktörer vill vi helst inte samverka med, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Hembesök låter ju lite hemligt, vad gjorde reportern egentligen?

– Han åkte hem till Jimmie Åkesson och försökte få kontakt med honom i hans bostad.

Han ringde på dörren alltså?

– Ja, ringde eller knackade.

Är det här ett sätt för er att försöka få ännu mer uppmärksamhet kring presskonferensen på fredag?

– Absolut inte. Vi ser väldigt allvarligt på det här och därför måste vi vidta den här typen av extraordinära åtgärder.

I praktiken innebär "bojkotten" att SD kommer vända sig till andra medier än Aftonbladet när det gäller frågor som rör Jimmie Åkesson.

– Vi kommer aktivt att välja att inte samverka med dem. Det är viktigt att man respekterar attt Jimmie Åkesson är sjukskriven och att han måste få lämnas i fred i sitt eget hem. Det är den här typen av kontakter som stör läkningsprocessen.

Fredrik Lindén är informationsdirektör på Schibsted. Han tonar ner händelsen.

– Vi hade ju precis som andra medier fått motstridiga uppgifter om att Jimmie Åkesson skulle komma tillbaka som partiledare så vi försökte under fredag och lördag få uppgifterna bekräftade från partiet, men de vill inte lämna några kommenterar, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Vi skickade vi ner ett team till Sölvesborg i går, en reporter och fotograf. De knackade på utan att få något svar så de lämnade ett skriftligt meddelande.

Har ni begått några överträdelser?

– SD är Sveriges tredje största parti och att det därför är högst relevant att kontrollera en sådan här sak. Vi tycker att vi har uppträtt respektfullt både mot Jimmie Åkesson och att vi har varit trogna det journalistiska uppdraget.

Hur ser ni på att ni ”bojkottas”?

– Vi har fullföljt vårt journalistiska uppdrag, vilket vi kommer fortsätta med.

Vad innebär en bojkott för nyhetsbevakningen?

– Vi kommer bevaka SD på samma sätt som alla andra riksdagspartier. Jag tror och hoppas att det inte kommer påverka vårt arbete.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.