Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet om Anna Books hårkaos: "Sinnessjukt"

"Är det här en skämtartikel", "jag har skrattat så jag har ont i kroppen" och "Aftonbladet vill framkalla näthat". Det är några av reaktionerna efter Aftonbladets notis om Anna Books hårkaos.

"HELA knuten med snodden trasslade in sig nått fruktansvärt och jag fick en fruktansvärd PANIK i hela kroppen”.

Så skriver Anna Book i ett blogginlägg om en tova i håret som fick medieprofilen att "gråta gråta gråta".

Den hårresande händelsen plockades sedan upp av Aftonbladet, som publicerade en notis om Anna Books hårkaos i nöjesbilagan Klick.

När notisen sedan publicerades på aftonbladet.se blev det början på en rejäl läsarstorm i de sociala medierna. I skrivande stund har artikeln delats över 13 000 gånger på Facebook och fått över 460 kommentarer på Twitter.

– Det har varit ett oerhört intresse och väldigt mycket känslor kring den här artikeln. Vissa har skrattat och förstått det absurda. Andra har blivit vansinniga och kritiserat vår nyhetsvärdering, säger Aftonbladets nöjeschef Tobias Lindner när dagensmedia.se når honom.

Vad säger du till de som är kritiska?

– Till dem säger jag att mixen är central i Aftonbladet Nöje. Vi varvar stora intervjuer, recensioner, krönikor, analyser med små Klick-nyheter för att lätta upp. Det man kan fundera på är hur vi presenterar våra nyheter. Det verkar inte som att det riktigt har framgått vilken känsla vi vill förmedla med den här lilla Klick-nyheten. Det är en blinkning som läsarna kanske inte har tagit emot på rätt sätt.

Vad säger du om spridningen i de sociala medierna?

– Det är sinnessjukt att Anna Books hårproblem kan skapa ett så stort engagemang. Sedan hoppas jag att de flesta någonstans kan fatta att det här är gjort med glimten i ögat. Vi plockar ofta upp grejer i bloggvärlden som vi gör små notiser av och det är ju inte precis något som slår mot vår Syrienbevakning.

Är du förvånad över reaktionerna?

– Anna Book är en person som alla tycker väldigt mycket om och när vi gjorde en notis på en så oerhört trivial liten grej står väl alla stjärnor rätt på något sätt. Men jag är lite förvånad över att den tog sådan himla fart. Kanske beror det på att den publicerades på söndag kväll när folk inte hade så mycket för sig.

På Aftonbladet Nöje blandar ni högt med lågt, är det här ett exempel på när det kanske blir lite för lågt?

– Det här är en text som togs ur sitt sammanhang när den flyttades över till nätet. Jag tror inte att reaktionerna hade blivit lika starka om den bara hade publicerats i papperstidningen, säger han och fortsätter:

– Det finns ju exempel på andra publiceringar som rimligen borde borde kunna skapa mer diskussion än Anna Books hårtrassel.

Dante Thomsen

Publicerad 2013-02-11 15.33Uppdaterad 2015-12-06 13.56

Dela artikeln: