Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet och Expressen i debattbråk

Publicerad: 3 juni 2015, 06:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

UPPDATERAD. Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, är djupt oense om det svenska debattklimatet.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Det hela började med en krönika i lördags, författad av Anna Dahlberg, med rubriken ”I Sverige är vi rädda för sanningssägare”.

I texten ställer Anna Dahlberg frågan hur det kommer sig att personer som anlitas som experter av andra länder stängs ute från den offentliga diskussionen i Sverige.

Hon exemplifierar med nationalekonomen Tino Sanandaji, som agerat expert i norska NRK, terrorexperten Magnus Ranstorp, som leder EU:s nätverk för motverka radikalisering, samt Per Gudmundson, ledarskribent på SvD, vars namn ”släpats i smutsen” efter ”avslöjanden om svenska jihadister”.

Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, svarade på tisdagen med att plocka fram sågen och kalla Anna Dahlbergs text för en ”klickfiskande ledare” som med ”spekulativ retorik aktiverat hela rasistmobben på nätet”.

Under rubriken ”Tokhögern är inga oberoende experter” slår Pettersson fast att Ranstorp – till skillnad från vad Dahlberg påstår – är ”en av Sveriges mest anlitade experter i media”, medan Per Gudmundson är en ledarskribent som vevar om ”konspirationsteorier” och inte kan anlitas som oberoende expert.

Tino Sanadaji får också utrymme i medierna, enligt Karin Pettersson, där han driver en tydlig tes om att välfärdsstat och hög invandring inte går ihop.

Sent på tisdagskvällen svarade Anna Dahlberg på sågningen. I en text med rubriken ”Aftonbladets debattmarodörer” anklagar hon Karin Pettersson för att vara den som ”har bildat skola i att släpa människor i smutsen”.

Enligt Dahlberg är det de som ”ivrigast vaktar åsiktskorridoren” som gärna hävdar att den inte finns.

”Förnekelse är inget hälsosamt tillstånd för något samhälle. Aftonbladets ledarsida i allmänhet, och Karin Pettersson i synnerhet, bär en stor skuld till att svensk debatt befinner sig i dagens kramptillstånd”, skriver Anna Dahlberg.

På torsdagen kom ytterligare ett svar från Karin Pettersson, med rubriken "Expressens nya åsiktskorridor".

Hon skriver att det finns en självbild inom delar av högern som går ut på "att deras åsikter inte är just åsikter".

"Personligen anser jag att vetenskap och åsikter är olika saker. Och att om det är något svensk debatt skulle tjäna på, så är det att skilja bättre på fakta och värderingar. Jag är inte 'rädd' för 'sanningssägare'. Men ja, jag tycker att politiska debattörer ska anses vara just detta", skriver hon.

Karin Pettersson betonar att hennes åsikt är att Sverige ska stå för öppenhet, vilket – rätt skött – kan göra Sverige till ett bättre land.

"Anna Dahlberg delar inte denna åsikt", skriver Pettersson, och fortsätter:

"Hon tycker att den är naiv och vill vrida debatten åt ett annat håll. Det är hon i sin fulla rätt att göra – men hon måste då också acceptera att möta motstånd. Då duger det faktiskt inte att gråta om ett jobbigt debattklimat."

Vad tycker du? Rösta här bredvid.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev